Ga naar de inhoud
Personal finance

RTL Z Huizenindex: Hebben starters nog iets te zoeken op de huizenmarkt?

De huizenprijzen zullen nog zeker twee jaar blijven stijgen. De vraag naar koopwoningen blijft groeien, terwijl het aanbod niet of nauwelijks toeneemt. Potentiële kopers hebben nauwelijks onderhandelingsruimte.

Hebben starters nog iets te zoeken op de huizenmarkt?

02:00

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de vandaag gepubliceerde RTL Z Huizenindex in samenwerking met de TU Delft. Vooral starters hebben het buitengewoon moeilijk. 

Weinig keuze voor kopers

De krapte op de huizenmarkt is aanzienlijk. Niet eerder hadden kopers zo weinig woningen om uit te kiezen: gemiddeld 3,8. "Bij een stabiele woningmarkt ligt dat rond de zeven", zegt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer tegen RTL Z. 

Miniatuurvoorbeeld

Boelhouwer verwacht de komende twee jaar weinig veranderingen op de huizenmarkt. Het aanbod zal niet snel bijtrekken, denkt hij, kijkend naar het aantal afgegeven bouwvergunningen. Dat maakt onderhandelen knap lastig. Nu al wisselen huizen gemiddeld voor 0,1 procent minder dan de vraagprijs van eigenaar. 

Bovendien blijft de hypotheekrente de komende tijd laag en zullen de inkomens stijgen. "Het Centraal Planbureau verwacht nu echt meer koopkracht", zegt de hoogleraar. Dat betekent dat mensen meer te besteden hebben en dus meer kunnen lenen. 

Miniatuurvoorbeeld

Al met al is dat slecht nieuws voor starters. Als je twee keer modaal verdient kom je er nog wel tussen, maar met een modaal jaarsalaris moet je nergens op rekenen. "Zonder steun van je ouders heb je niets te zoeken. Dat is duidelijk", aldus Boelhouwer. 

Bekijk hier de hele uitzending: 

RTL Z Huizenindex:

Het Expertisecentrum Woningwaarde van OTB en de Faculteit Bouwkunde bekijkt ieder kwartaal de gegevens van BKR, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en Vereniging Eigen Huis.

Het resultaat daarvan is de Monitor Koopwoningmarkt, waarop de RTL Z Huizenindex gebaseerd is.