Ga naar de inhoud
Carrière

'UMCG gooit 'blijfpremie' in de strijd tegen tekort personeel'

Beeld © ANP

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt een premie van 5000 euro uitgeloofd aan medewerkers die bereid zijn te blijven werken in schaarse functies.

Dat meldt RTV Noord. Het gaat daarbij met name om personeel in en rond operatiekamers, zoals specialistische verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers, die moeilijk te vinden zijn.

Het ziekenhuis heeft al 4 van de 29 operatiekamers en verschillende intensive care-bedden moeten sluiten wegens een tekort aan personeel. De nieuwe maatregel is dan ook bedoeld om verdere inkrimping tegen te voorkomen. Aan het personeel wordt ook gevraagd of ze extra willen werken, tegen een hogere vergoeding. 

Drie jaar in dienst

Werknemers die beloven minimaal drie jaar te blijven werken in een functie, kunnen de premie krijgen. Vertrekken ze eerder, dan moeten ze de premie terugbetalen. 

De maatregel in Groningen is nog niet definitief; de ondernemingsraad moet het nog goedkeuren. Overigens was bestuursvoorzitter Jos Aartsen een tijdlang Nederlands best verdienende zorgbestuurder. Afgelopen jaar zakte hij naar plek 4, met een inkomen van 283.000 bruto salaris.

Personeelstekort landelijk probleem

Het ziekenhuis in Groningen is niet de enige plek waar een ernstig tekort is: dat speelt door het hele land. Het aantal openstaande vacatures stond begin dit jaar op 2200, wat een verdubbeling was. Ziekenhuizen kondigden aan dat het onvermijdelijk ging leiden tot oplopende wachtlijsten

De helft van de ondervraagde instellingen heeft vorig jaar om die reden niet-acute operaties uitgesteld. Dan gaat het om honderden ingrepen. Ziekenhuispersoneel kondigde aan dat ze met 60.000 werknemers van academische ziekenhuizen in staking zouden gaan

Dit is een artikel van