Ga naar de inhoud
Life

Geldverstrekkers blokkeren verhuisplannen van ouderen

Ouderen stuiten op moeilijkheden als zij willen verhuizen. Beeld © Getty

Er zou sneller ruimte komen voor starters en andere doorstromers, als ouderen gemakkelijker aan een nieuwe hypotheek kunnen komen. Oudere huiseigenaren hebben vaak overwaarde op hun huis, maar komen desondanks niet altijd aan een nieuwe lening.

Dat zegt geldverstrekker De Hypotheker, die zijn branchegenoten oproept soepeler te zijn bij senioren. Oudere huizenbezitters kunnen hun overwaarde gebruiken om naar een kleinere seniorenwoning te verhuizen, maar dat stuit op moeilijkheden, zo zegt De Hypotheker, na een peiling van PanelWizard.

Overwaarde = verkoopsom - restschuld

Als je huis meer waard is dan je schuld heb je overwaarde. Stel: je kunt je eengezinswoning verkopen voor 300.000 euro, terwijl je nog een hypotheekschuld hebt van 250.000 euro. Dan is je overwaarde 50.000 euro. Dat bedrag kun je bijvoorbeeld investeren in een nieuwe seniorenwoning van 200.000 euro. Je moet dan dus nog 150.000 euro lenen. 

Met name voor ouderen met een klein pensioen is dat lastig. Geldverstrekkers baseren het maximale leenbedrag standaard op je inkomen. Gepensioneerden hebben een lager inkomen en kunnen dus minder lenen. Zelfs als hun maandlasten na de verhuizing zouden dalen, krijgen zij geen nieuwe hypotheek. 

'Vast in stenen'

Hun vermogen zit dan dus 'vast in stenen', want je weet pas zeker hoeveel overwaarde je hebt als je je huis daadwerkelijk verkoopt. Maar dat doe je pas als je je weet dat je ergens anders kunt wonen. Directeur Twan Cats van De Hypotheker wil dat geldverstrekkers 'meer maatwerk' toepassen op het verschaffen van leningen aan senioren.  

Daarmee sluit Cats zich aan bij eerdere pleidooien voor meer maatwerk, van onder andere de Vereniging Eigen Huis (VEH) en hoogleraar Marja Elsinga (TU Delft). Volgens Elsinga, die geregeld publiceert over de woningmarkt, moeten hypotheekverstrekkers 'coulanter' met senioren omgaan. 

Maar de hoogleraar nuanceert dat makkelijker lenen de doorstroming per se bevordert. "Het kan twee effecten hebben: of ouderen verbeteren hun huidige woning, zodat ze er langer kunnen blijven wonen, of ze verhuizen naar een huis dat beter bij hun leeftijd past."

Verbeteren eigen woning

Eigen Huis-woordvoerder Hans André de la Porte wil graag dat geldverstrekkers en hypotheekadviseurs meer met ouderen 'meedenken'. "De regels staan toe dat je mag afwijken van de standaard. Maatwerk is niet verboden. Met name mensen met een bescheiden pensioeninkomen die hun huis willen verkopen om kleiner en goedkoper te gaan wonen zijn daarbij gebaat."   

Lees ook: Bijlenen voor verduurzaming huis vaak duur of onmogelijk

Zo zouden ouderen bijvoorbeeld geholpen zijn met een aflossingsvrije hypotheek, waarbij ze alleen rente betalen, maar geen hypotheekschuld aflossen. Je kan dan geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. "Maar voor deze groep is dat minder relevant", aldus André de la Porte. De schuld lossen ze dan af met de verkoop van het huis, als ze overlijden. 

'Overwaarde is meer dan een ton' 

Vier van de vijf huiseigenaren van 57 jaar en ouder vermoedt overwaarde te hebben op zijn huis, blijkt uit de peiling van PanelWizard. De helft daarvan denkt dat dat bedrag meer dan een ton is. Bijna een derde van de 57-plussers verwacht die overwaarde niet te kunnen verzilveren.

"Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en woonwensen van senioren", aldus Cats. Ongeveer 42 procent van de 57-plussers zou zijn huis willen verkopen, om een goedkoper huis te kopen of huren. 

Soepeler regels voor Nationale Hypotheek Garantie

Sinds vorige maand mogen geldverstrekkers soepeler met de regels omgaan, waardoor ouderen meer kunnen lenen via de Nationale Hypotheek Garantie. De NHG is sinds 18 juni ook beschikbaar voor mensen die een huis willen kopen van maximaal 265.000 euro, als hun maandlasten daardoor dalen. Dat geldt dan voor ouderen die tien jaar of korter van hun pensioenleeftijd verwijderd zijn, bij een looptijd van 20 jaar.

Onder meer de hypotheekverstrekkers van de Volksbank (SNS, BLG Wonen, Regiobank en Triodos en De Hypotheker werken met deze ruimere acceptatiegrens. Directeur Cats hoopt dat meer geldverstrekkers volgen.