Life

Deliveroo komt met eigen restaurantkeuken in Amsterdam

18 juli 2018 17:53 Aangepast: 20 juli 2018 13:07
Een Deliveroo-rider bij de Franse vestiging van Editions. Beeld © ANP

Geen gasten, geen bedienend personeel, maar wel een stuk of drie keukens met sterrenchefs en een batterij fietskoeriers. Dat is in het kort Deliveroo Editions, een nieuw concept dat de maaltijdbezorger vanavond lanceert in Amsterdam.

In de grotere steden hoef je de deur al niet meer uit voor een goed restaurant. Via apps als Deliveroo, Foodora en Uber Eats kun je ook bij de wat sjiekere tenten gemakkelijk eten bestellen, in plaats van de traditionele pizza, sushi of Chinees. 

Maar er zijn complicerende factoren. Zo kun je buiten het bezorggebied van een bepaald restaurant wonen, of het restaurant heeft geen tijd. Dan houdt het op. Deliveroo wil daar een einde aan maken met Editions: een extra keukenruimte op een handige locatie, die puur en alleen bedoeld is voor Deliveroo. 

Externe keukens

Bij Editions koken chefs van bestaande restaurants op bestelling in een externe keuken, weg van hun eigen toko. In de drie keukens in Amsterdam gaat personeel van chefs Ron Blaauw en Michiel van der Eerde aan de slag. Beide hebben al restaurants in de hoofdstad, waar Amsterdammers kunnen bestellen. Maar inwoners van het oostelijk deel van de stad vallen buiten het bezorggebied. 

Fijn voor de hen, want nu kunnen klanten kiezen uit een uitgebreider aanbod. Maar ook prettig voor de horeca-ondernemer, zegt senior adviseur Guido Verschoor van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners.

"Met een relatief beperkte investering creëer je snel extra omzetmogelijkheden", analyseert hij in een gesprek met RTL Z. Dat geldt dan wel voor restauranthouders die al naam hebben gemaakt. "Cruciaal is de bezorgtijd. Eten moet op tijd zijn, om de kwaliteit waarom je bekend staat te garanderen." Voor onbekendere chefs schat Verschoor de kansen lager in bij Editions. 

Nieuwe markten aanboren

Normaal gesproken kost het bakken met geld om een nieuwe zaak te openen, benadrukt Deliveroo-oprichter Will Shu in een interview met CNBC. "Restauranthouders kunnen nu gemakkelijk nieuwe markten aanboren, zonder de aanwezigheid van een fysiek restaurant." Inmiddels zijn er ongeveer 200 Editions wereldwijd.

Miniatuurvoorbeeld

Oprichter Will Shu met een van de koks in de Franse Editions. (Foto: Getty)

Deliveroo zelf verdient er natuurlijk ook aan. Per bestelling vraagt de maaltijdbezorger een percentage van de omzet, legt de Nederlandse country manager Stijn Verstijnen uit. 

Proeftuin voor gelauwerde chefs

Chefs Blaauw en Van der Eerde, beide gelauwerde koks, beginnen in de drie keukens in totaal met zes concepten. Onder andere met een Indonesisch en Vietnamees concept en een kiprestaurant, vertelt Verstijnen. "Het is voor hen een proeftuin. Sommige gerechten zijn gebaseerd op hun bestaande successen, maar andere zijn speciaal ontwikkeld voor Editions." 

Aan de hand van gebruikersdata in Amsterdam, maar ook van andere plekken in de wereld analyseerde Deliveroo de vraag in het oosten van die stad. "Wij hebben vervolgens samen gekeken naar welk type eten gewild is en tegelijk goed te vervoeren is. Op basis van die informatie hebben we vier concepten bedacht", zegt chefkok en ondernemer Michiel van der Eerde. 

'Nieuwe manier van zakendoen'

"Dit is voor ons een nieuwe manier van zakendoen", vervolgt de chef van restaurantconcept BAUT. "Deliveroo levert een externe keuken en de locatie zit op een strategische ‘sweetspot’ voor bezorging: win-win voor alle partijen." 

Horeca-adviseur Verschoor denkt dat Editions goed inspeelt op de toenemende behoefte aan gemak. Toch denkt hij niet dat het concept geschikt is voor alle horeca-ondernemers. "Veel mensen die in de horeca beginnen doen dat omdat ze het leuk vinden om met gasten om te gaan. Hierbij ontbreekt dat gedeelte. Maar naast je gewone exploitatie kan het extra business opleveren. Het rendement kan goed zijn, omdat je geen bedienend personeel hoeft in te zetten." 

Jeu-de-boulesbaan

De Amsterdamse vestiging zit bij een indoor jeu-de-boules-baan. Spelende klanten kunnen hun bestelling daar opeten. Country manager Verstijnen droomt van meer Nederlandse keukens, maar concrete plannen zijn er nog niet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van