Carrière

Flexibeler werken? 'We zitten nu nog te veel in model van eind 19de eeuw'

05 oktober 2015 11:53 Aangepast: 05 oktober 2015 15:58
De techniek maakt thuiswerken voor bijna iedereen mogelijk Beeld © ANP

De werkweek is voor veel Nederlanders nu al flexibeler dan elders in Europa. En we zullen nóg meer vanuit huis gaan werken en op andere tijdstippen werken, maar we kunnen onze collega’s toch niet helemaal missen.

Een kwart tot een derde van de werknemers in Nederland werkt nu al flexibel, schat hoogleraar Janneke Plantenga van de Universiteit Utrecht. Het precieze percentage is volgens haar moeilijk vast te stellen: tel je iedereen mee die later kan beginnen? ''Het is nu al heel normaal als je één dag in de week thuis werkt en een grotere flexibiliteit in de begin- en eindtijd is ook al heel normaal'', zegt Plantenga. Ze verwacht dat flexibel werken de komende jaren zal toenemen, maar iedereen alleen maar thuiswerken ziet zij niet gebeuren.

Sowieso zijn werknemers in veel beroepen fysiek gebonden aan een werkplek, in de zorg bijvoorbeeld. Verder is het goed om collega's te zien, terwijl het voor de 'corporate identity' goed is als je geregeld op je werk bent en collega's ziet. Daarbij maken werknemers die niet goed zichtbaar zijn, minder snel carrière.

Aanwezigheid versus productie
''Niettemin is er een verschuiving van het monitoren op aanwezigheid naar wat er wordt geproduceerd'', zegt Plantenga. ''Zolang je je werk doet, is er ruimte voor meer flexibiliteit. De techniek maakt dat ook mogelijk, je kunt bijna overal inloggen, ook in het weekend, en iedereen heeft wel een keukentafel.''

Jurriën Koops van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) is het ermee eens dat de techniek eenvoudigweg flexibeler werken mogelijk maakt. "Als je een smartphone hebt, sta je in contact met de hele wereld."

Fijn voor werknemers én werkgevers
''De arbeidsmarkt zal over tien jaar veel minder een 9-tot-5-structuur kennen. We gaan nog wel naar kantoor, maar minder en op andere tijdstippen. Dat is niet alleen voor werknemers aantrekkelijk, maar ook voor werkgevers. Er is minder kantoorruimte nodig en dat scheelt geld. Verder kunnen file-perikelen worden omzeild'', zegt Plantenga.  

''Wat er ook gebeurt, binnen een bepaalde bandbreedte zal iedereen aanwezig moeten zijn, van 11 tot 3 bijvoorbeeld, of op donderdagmiddag. Vaak zie je dat iets wordt georganiseerd waarbinnen contacten worden gefaciliteerd. De huidige organisatievorm van bedrijven dateert nog van eind 19de en begin 20ste eeuw. Werknemers moesten elkaar allemaal kunnen zien en je kon toen niet werken zonder dat een ander er was. Dat is voorbij.'' Het zal volgens Plantenga niet gebeuren dat we helemaal niet meer naar kantoor zullen gaan.

De flexibiliteit in arbeidstijden is in Nederland in ieder geval groot, en groter dan in andere EU-lidstaten. Samen met de Scandinavische landen zijn we koploper. Dat komt misschien ook omdat we minder een industrieland zijn en meer een diensteneconomie hebben.

Meer uren, maar wel zelf invullen
Het hangt mede van de ontwikkeling van de economie af of we straks meer zullen thuiswerken, denkt Plantenga. Als de werkgelegenheid in bepaalde segmenten gaat aantrekken, dan kun je je voorstellen dat er een soort uitruil plaatsvindt dat er meer uren zullen worden gewerkt, maar wel met een grotere flexibiliteit. Dus minder deeltijd, maar de uren die je meer werkt kun je wel thuis doen, of je kunt schuiven met de werktijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore