Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

'Driekwart mannen onder de 30 wil liever man als baas'

06 juli 2018 15:37 Aangepast: 16 juli 2018 09:23
Als zij moeten kiezen, heeft meer dan de helft van de werknemers een voorkeur voor een mannelijk baas.

Als werknemers wordt gevraagd om te kiezen tussen een man of vrouw als baas, heeft een meerderheid liever een man boven zich. Vooral mannen onder de 30 jaar hebben bij die keus een duidelijke voorkeur: 73 procent werkt als ze moeten kiezen tussen een man of een vrouw liever voor een mannelijke leidinggevende.

Ook iets meer dan de helft van de vrouwen (54,3 procent) werkt liever voor een man dan een vrouw, blijkt vandaag uit een onderzoek van HR-dienstverlener Pay for People onder 1000 werkende Nederlanders. Bij mannen uit alle leeftijdsgroepen heeft zo'n 60 procent liever een man als baas.

Daar moet wel bij worden aangetekend dat in het onderzoek respondenten alleen konden kiezen tussen man of vrouw. Wie het eigenlijk niet zoveel uitmaakt of hij of zij voor een man of een vrouw werkt kon dat niet invullen. 

Redenen

Algemeen directeur Dennis Luyten van Pay for People gaf opdracht voor het onderzoek. Hij vindt de uitkomsten verrassend, gezien de ontwikkelingen op gebied van bewustzijn over seksegelijkheid en flexibiliteit in het werken.

Hij kan wel een reden bedenken dat een mannelijke baas de voorkeur heeft: "Mannelijke managers staan bekend als duidelijker, rechtlijniger."

De reden waarom jonge mannen vaker een voorkeur voor een mannelijke baas hebben, is niet onderzocht. "Het zou zo kunnen zijn dat jongeren status en aanzien belangrijker vinden dan oudere werknemers", zegt Luyten. "Zij associëren dat meer met een man als baas dan een vrouw. Je kunt je voorstellen dat dit in die leeftijdscategorie belangrijker is."

Bitches en softies

Er is dus veel te wijten aan hardnekkige vooroordelen, vat Suzan Steeman samen. Zij is arbeidsmarktexpert bij non-profitorganisatie Women Inc.

"We zijn niet gewend aan een vrouw als baas en rekenen haar onbewust af op vrouwelijke kenmerken. Aan vrouwen worden karakteristieke eigenschappen toegeschreven als lief, zorgzaam en bescheiden, mannen daarentegen moeten bijvoorbeeld dominant, ambitieus of sterk zijn", zegt ze. 

Een vrouw die 'mannelijke kenmerken' laat zien wordt volgens haar gezien als 'bitch' en andersom vinden we zorgzame mannen al gauw 'softies'. Beide zijn niet bepaald aantrekkelijk als baas. Die vooroordelen leven zowel bij mannen als vrouwen.

Daarom strijdt haar organisatie onder andere tegen stereotypering in de media. "We vinden het belangrijk dat stereotype beeldvorming wordt doorbroken omdat vrouwen en mannen, jongens en meisjes nu worden beperkt om zich te ontwikkelen tot wie ze zijn."

Overheid, bedrijven en vrouwen zelf

Ze vindt dat de overheid het probleem versterkt met het korte zorgverlof voor vaders. "Daarmee geeft de overheid het signaal dat zorg voornamelijk de verantwoordelijkheid is voor moeders en de financiële kant de verantwoordelijkheid voor vaders. Dit houdt de traditionele rolverdeling en opvattingen hierover in stand."

HR-baas Luyten vindt dat bedrijven meer moeten doen om te zorgen dat ook vrouwen een leidinggevende positie kunnen bemachtigen. Stel gewoon een vrouw aan als zij geschikt is, is zijn advies.

Als voorbeeld noemt hij de uitzendbranche, waar relatief veel vrouwelijke manager werken. "Je ziet daar dat mannen een ander beeld hebben van een vrouw als baas, gewoon omdat ze dat meegemaakt hebben. In onze organisatie streven we naar een mix, want volgens mij heb je zowel mannen als vrouwen nodig."

Ambities volgen

Steeman benadrukt dat vrouwen hun ambities moeten blijven volgen. "Zodat zij een rolmodel kunnen zijn voor jonge meisjes", zegt ze. "Daarnaast is ook voor vrouwen goed om zich bewust te worden van hun eigen onbewuste vooroordelen. Laat je niet beïnvloeden door stereotiepe beeldvorming en heb vooral vertrouwen in je eigen kunnen."

Uitzendbureau Randstad deed in 2016 een soortgelijk onderzoek onder 810 werkenden in Nederland. Daaruit bleek dat driekwart van de mannen en 60 procent van de vrouwen liever een man als baas heeft. Ook bleek dat in werkelijkheid driekwart van de werkenden in Nederland daadwerkelijk een mannelijke leidinggevende heeft.

Update 16 juli: In het stuk was onduidelijk hoe de conclusie werd getrokken. Er is toegevoegd dat respondenten moesten kiezen tussen een man óf een vrouw en geen andere optie hadden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore