Ga naar de inhoud
Life

Vrouwen betalen meer voor de kapper dan mannen: 'Heel vreemd'

Vrouwen betalen veelal meer dan een man bij de kapper. Soms komt daar nog een toeslag voor lang haar bovenop. Beeld © Getty

Vrouwen betalen meer voor een knipbeurt dan mannen. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is dat wel zo? "Ik vind het heel vreemd dat een man goedkoper uitkomt."

Gemiddeld zijn vrouwen 4,16 euro duurder uit dan mannen bij een dames- en herenkapsalon. Dat blijkt uit een uitgebreide steekproef van RTL Z onder 585 kapsalons.

Als je kijkt naar de prijslijsten van de grotere kappersketens AMI Kappers, Team Kappers, Brainwash en Cosmo, aangevuld met tien kapsalons per provincie, dan betalen vrouwen voor een knipbeurt gemiddeld 27,29 euro. Mannen zijn maar 23,13 euro kwijt aan een nieuw kapsel. 

Miniatuurvoorbeeld

Prijzen lopen uiteraard uiteen, afhankelijk van het segment waar een kapper zich op richt. Maar van budgetkapper tot luxesalon: bij de meeste onderzochte kappers bestaat een prijsverschil tussen heren en dames.

Soms een paar dubbeltjes, soms meer dan 15 euro. In sommige gevallen geldt er zelfs een extra toeslag voor vrouwen met lang haar, terwijl een man met kort haar minder hoeft te betalen.    

Waarom betalen vrouwen meer?

Waarom moeten vrouwen eigenlijk meer betalen? Is het niet logischer om de prijs te berekenen aan de hand van bijvoorbeeld haarlengte, of simpelweg de tijd die je met een klant spendeert?  

"Het ligt aan de behoeftes van een dame", zegt Nancy Elzinga, kapster en eigenaresse van Lifestyle Salon in Almere. "Over het algemeen is bij dames meer mogelijk, dus ben je meer tijd kwijt aan de consultatie. Heren zijn meer bereid naar het advies van de kapper te luisteren, dus dan is de consultatie ook korter." 

Heren niet geborsteld en geföhnd de deur uit

Om die reden rekent Elzinga een half uur voor een man 29,50 euro, terwijl ze voor dames drie kwartier vrijmaakt voor 47,50. In feite berekent Elzinga de prijs aan de hand van de verwachte tijd, die een kapster met een klant bezig is, licht ze toe. "Vrouwen krijgen naast het knippen ook nog een make-up touch, mannen niet. En de heren gaan ook meestal niet geborsteld en geföhnd de deur uit, dus dat scheelt in de prijs."

Maar een vrouw kan niet kiezen voor een mannenbehandeling. "We maken de 45 minuten sowieso vol, ook als een dame korter haar heeft. Dan krijgt ze een langere haarmassage, bijvoorbeeld", vervolgt Elzinga. 

'Niet eerlijk'

Kapster Truus van der Meulen ziet het anders. In Knipstudio 't Centrum, in de Groningse Poelestraat, kunnen mannen en vrouwen terecht voor 17 euro. "Mannen en vrouwen zijn gelijk. Ik vind het niet eerlijk als mannen minder mogen betalen", laat ze desgevraagd weten. 

Gelijkheid is belangrijk voor Van der Meulen, die op maandag en dinsdag een actiedag heeft. "Dan knippen we voor 13,50 euro. Sommige mensen denken dat dat alleen voor de studenten geldt, maar dat is voor iedereen. Als ik ergens kom waar ze studentenkorting hebben zou ik denken: daar kom ik nooit weer. Dat zou ik niet eerlijk vinden. Dus ik vind het ook vreemd dat een man bij de kapper goedkoper uitkomt."

Herenknippen ondergeschoven kind

Dat er prijsverschil is tussen mannen en vrouwen is traditioneel zo gegroeid, vermoedt kappersdocente Angelica de Gans. Zij is onderwijsleiding op de kappersopleiding van het Albeda College in Rotterdam. Het zou eenvoudiger zijn een man te knippen. Bovendien zouden zij minder bereid zijn veel geld neer te leggen voor een fris kapsel. 

"In een mixkapsalon was het herenknippen een beetje een ondergeschoven kind, het kreeg wat minder aandacht. Tegenwoordig zie je dat er volop aandacht is voor het herenvak. Een volwaardig vak, met volwaardige prijzen", zegt de docente. 

Miniatuurvoorbeeld

Het mannenkapsel knippen is niet per se makkelijker dan een vrouwenkapsel. (Foto: Getty)

Dat het een makkelijker zou zijn dan het ander is dus niet meer aan de orde. "Een heer knippen is net zo moeilijk, zo niet moeilijker. Bij een dame met lang haar kun je van alles verbloemen. Maar een heer met een kort kapsel, met mooie kniplijnen: daar zie je ieder foutje", legt De Gans uit. "Dat vraagt vaktechniek."

'Dat speciale voetbalkapsel'

Van der Meulen kan er over meepraten. Soms kost het knippen van een man haar meer tijd dan een vrouwenkapsel. "Die willen dan dat speciale voetbalkapsel hebben. Dat kost meer tijd dan een kop met lang haar."    

Is het prijsverschil dan nog van deze tijd? Wat de Groningse kapster betreft niet. "Vroeger was het misschien anders. Toen zat de zaak vaak vol met vrouwen, maar ik heb nu mannen die elke twee weken komen. Soms sta ik alleen met mannen in de salon", vertelt Van der Meulen, die haar knipstudio nu 32 jaar runt. 

Docente De Gans heeft geen uitgesproken mening over het prijsverschil."Is het logisch? Voor mij niet, maar vanuit de strategie van een ondernemer kan het begrijpelijk zijn. Als je bedenkt dat je alle mannen in 20 minuten gaat knippen, terwijl je voor vrouwen 45 minuten uittrekt ontstaat er prijsverschil. Dat heeft te maken met je kostprijsberekening", verklaart De Gans. 

College voor de Rechten van de Mens: eigenlijk mag het niet

Hoe lang of kort een ondernemer ook heeft zitten rekenen, eigenlijk mag het niet. "De hoofdregel is: er mag geen prijsverschil zijn voor mannen en vrouwen", stelt woordvoerder Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens.

Iemand die zich gediscrimineerd voelt kan zich tot die instantie wenden. Uitspraken van deze instantie zijn niet bindend. Na een uitspraak kan iemand zich vervolgens wel tot een Nederlandse rechter wenden. Over kappersprijzen zijn geen recente uitspraken gedaan, maar 'dit zou iets kunnen zijn dat wij kunnen beoordelen', aldus Bos. 

Zie ook: Is jouw kapper één grote witwas-operatie?

De woordvoerder kan niet vooruitlopen op een eventuele zaak, maar eerdere cases tonen aan dat het College voor de Rechten van de Mens streng is. Zo bood een Haagse boekwinkel een gratis kopje koffie aan op moederdag, uitsluitend voor moeders. Discriminatie, oordeelde het college. Of een discotheek die vrouwen gratis binnenliet, terwijl mannen entree moesten betalen? Discriminatie. 

Ax The Pink Tax

Maar voor het college kappersprijzen als discriminerend kan beoordelen moet er eerst een klacht zijn. En klanten lijken niet te letten op eventueel prijsverschil. "Ik hoor weleens dat vrouwen met kort haar er wat van zeggen, of aangeven dat ze niet geföhnd willen worden", vertelt de Almeerse Elzinga van Lifestyle Salon. "Maar ja, ons concept is nu eenmaal dat we je ook föhnen. Onze klanten hoor ik er nooit over."

Ook in Groningen is er weinig commentaar. "Bij ons is het normaal dat mannen en vrouwen hetzelfde betalen", zegt Van der Meulen.

Lees ook: Loonkloof toegenomen: vrouwen verdienen 2 procent minder

In het buitenland is dat anders. In Denemarken gingen lang stemmen op om gelijke prijzen af te dwingen bij de kapper, maar in 2014 oordeelde de rechter in hoger beroep dat het toch mocht. Volgens het Engelstalige weekblad The Copenhagen Post achtte de Deense rechter het mannen- en vrouwenkapsel 'technisch verschillend', waardoor een knipbeurt duidelijk een 'andere dienst' betekende. 

In Amerika strijdt actiegroep Ax The Pink Tax tegen prijsverschillen voor hetzelfde product. Niet alleen een knipbeurt, maar ook scheermesjes en cosmetica zijn duurder voor vrouwen.