Veel mensen met overwaarde op hun huis zouden graag wat van die overwaarde willen opnemen, blijkt uit nieuw onderzoek van ING. Bijvoorbeeld om de kinderen een extraatje toe te stoppen of het pensioen wat aan te vullen. Maar hoe doe je dat?
Het vertrouwen in de huizenmarkt is weer een stukje toegenomen. Nooit eerder waren huizenbezitters zo positief over hun kansen om hun woning te kunnen verkopen, schrijft ING in haar driemaandelijkse onderzoek naar de woningmarkt. Nog maar 6 procent van de huizenbezitters schrijft
De comfortabele woningmarkt zorgt er ook voor dat mensen zoeken naar andere opties. "We zien steeds meer behoefte bij met name ouderen om geld op te nemen," zegt hypotheekmanager Wim Flikweert van ING. "In die situatie zou het goed zijn om te kijken naar een verruiming van de mogelijkheden om het bezit van een huis te verzilveren."
Overwaarde verzilveren
40 procent van de ondervraagde 40-plussers geeft aan dat zij het verzilveren van overwaarde een interessante optie vinden. Ze willen het geld dan bijvoorbeeld gebruiken om hun kinderen een schenking te doen, een aanvulling te hebben op het pensioen, extra zorg in te kopen of de verbouwing van het huis te financieren. Maar geld uit stenen halen is moeilijk in Nederland, signaleert ook ING. Toch zijn er wel opties.
1. Rente verlagen
Als je je overwaarde niet per se wil gebruiken, maar er wel financieel voordeel uit wil halen, zou je kunnen kijken of je een lagere hypotheekrente kan krijgen. Nog lager? Ja! De bank loopt immers minder risico nu er overwaarde op je huis rust. Banken hanteren verschillende tarieven om de hypotheekrente vast te stellen. Het loont dus om te kijken welke tarieven jouw hypotheekverstrekker hanteert.
2. Verkoop je huis
De meest voor de hand liggende optie die je hebt om de overwaarde op je huis meteen te cashen, is om je huis te verkopen en een goedkoper huis te kopen. Als je in je vertrouwde omgeving wilt blijven, kun je er ook voor kiezen om je huis te verkopen en vervolgens terug te huren. Soms komt er dan een grote som aan overwaarde vrij, maar het is vaak een relatief dure optie.
Als je jouw huis niet wilt verkopen, worden de opties snel beperkter, zeker als je jonger bent dan pakweg 55 jaar. Banken zijn huiverig om overwaarde uit te betalen, omdat ze de risico's te groot vinden.
3. Tweede hypotheek
Je kunt proberen om je hypotheek te verhogen, of een tweede hypotheek af te sluiten op basis van de overwaarde van je huis. Je inkomen moet dan wel hoog genoeg zijn en dat is ook meteen de reden dat ook deze optie vaak moeilijk is.
4. Krediethypotheek
Wanneer je een wat lager inkomen hebt, maar wel veel overwaarde op je huis, zou een krediethypotheek een optie kunnen zijn. Je hypotheekschuld moet, inclusief nieuwe hypotheek, dan wel lager uitkomen dan 67,5 procent van de waarde van je woning. Je kunt dan afspreken met de bank om een bepaald bedrag flexibel extra op te nemen.
5. Blijverslening
Mensen die graag nog lang in hun huis willen blijven wonen en die toekomstproof willen maken, kunnen soms gebruik maken van de Blijverslening. Die kun je ook bovenop je hypotheek afsluiten. Alleen bieden niet alle gemeenten deze optie.
Minder investeringen
Doordat er zo weinig mogelijkheden zijn je overwaarde op te nemen, remt dat de investeringen in de economie. "We noemen dat: Brick rich, cash poor. Je bent rijk aan stenen, maar je hebt geen geld”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.
Volgens de Rabobank zat er in 2015 al zo'n 620 miljard euro aan overwaarde in Nederland vast in stenen. VEH zet zich daarom al jaren in om de voorwaarden voor het verzilveren van de overwaarde te versoepelen. Het blijft echter de vraag of het ooit gemakkelijker wordt.