Ga naar de inhoud
Life

Hype in Silicon Valley: Elon Musk's privéschool

Beeld © AFP

Wat vier jaar geleden als schooltje voor de kinderen van Elon Musk begon, is inmiddels uitgegroeid tot een mysterieuze basisschool waar de elite van Los Angeles hun kinderen per se op wil hebben.

Het schooltje, Ad Astra genaamd, is gevestigd in het hoofdkwartier van SpaceX, in Hawthorne in Californië. Behalve de vijf kinderen van Musk zitten er verder wat kinderen van SpaceX-werknemers en enkele hoogbegaafde kinderen uit het nabijgelegen Los Angeles, schrijft Ars Technica.

Het doel van de school: het onderwijzen van 'ambitieuze studenten in de leeftijd van 7 tot 14 jaar'. Dat wil de school doen met een 'uitzonderlijke onderwijservaring waarvan het hoofddoel is om traditioneel onderwijs te overtreffen op alle belangrijke onderwijsgebieden met een unieke projectmatige leerervaring'.

Alleen leuke vakken

De school wordt geleid door een leraar die lesgaf op de privéschool waar Musks kinderen eerst naar toe gingen. In de school hangt een sfeer die meer doet denken aan die van een startup dan aan die van een basisschool.

De leerlingen werken in teams samen aan techprojecten en krijgen geen overhoringen of officiële cijfers. Vakken die ze niet leuk vinden, mogen ze overslaan.

Lessen ethiek

De grootste verandering ten opzichte van regulier onderwijs is dat er geen gym- of muzieklessen worden gegeven en ook geen taalonderwijs. De nadruk ligt op wiskunde, natuur- en scheikunde, bouwkunde en ethiek. Dat laatste gaat onder meer over de gevaren van AI, waar Elon Musk erg beducht voor is.

De aantrekkingskracht voor ouders zit hem vooral in de betrokkenheid van Musk. Ze hopen dat hij onderwijs op dezelfde manier verandert als transport, met de elektrische auto’s van Tesla, en de ruimtevaart met de herbruikbare raketten van SpaceX.

Jaarlijkse donatie

Musk maakte in 2014 en 2015 per jaar 475.000 dollar over naar de school, blijkt uit het belastingformulier dat is ingediend door de school.

De school is verder met veel geheimzinnigheid omhuld, op de website staat alleen een mailadres voor wie meer informatie wil. Dat mailadres (todaremightythings@gmail.com) is er wel een in de stijl van Musk, die zijn bouwbedrijf voor een hyperloop The Boring Company noemde.