Ga naar de inhoud
Life

Camera vervangt straks zijspiegels op auto

Beeld © Okidokyo

Nu nog leer je met autorijles dat je moet spiegelen, maar straks mogen nieuwe auto's ook zonder zijspiegels de weg op. Camera's nemen hun taak over.

Japan is het eerste land ter wereld waar nieuwe auto's geen zijspiegels meer hoeven te hebben. Verwacht wordt dat ook de Europese Unie volgend jaar en de VS in 2018 camera's zullen toestaan.

Bij het gebruik van camera's worden de beelden aan de binnenkant van de auto op schermen geprojecteerd.

Beter zicht en minder luchtweerstand

Camera's hebben als voordeel dat je beter zicht hebt, terwijl ook de luchtweerstand van de auto kleiner is, ook omdat camera's lichter zijn. Verder ziet een auto er gewoon beter uit zonder zijspiegels.

Toeleveranciers aan de auto-industrie zien kansen. Het Japanse Ichikoh heeft al een achteruitkijkspiegel die ook als camera dienst kan doen. Het wordt ingebouwd in een model van een Japanse autoproducent dat deze maand in de verkoop gaat. 

Snelle groei van auto's met camera's verwacht

Vorig jaar maakte het VN Wereld Forum voor de Harmonisering van Voertuig Voorschriften de weg vrij voor de toepassing van camera's in auto's in plaats van zijspiegels. Dat kon, omdat de kwaliteit van camera's nu een stuk is verbeterd.

Thumbnail

Concept-auto van Subaru, met camera's in plaats van zijspiegels. Foto: Okidokyo

Het zal in eerste instantie waarschijnlijk nog om kleine aantallen auto's gaan, waarin camera's de zijspiegels vervangen. Maar Ichikoh zegt dat in 2023 al 29 procent van de auto's die in Japan worden verkocht camera's zullen hebben als binnenspiegel en 12 procent een camera als buitenspiegel, schrijft Automotive News.

Meer rtlz.nl:

Bron: RTL Z