Ga naar de inhoud
Life

Op vakantie als VIP: de wereld rond in een privévliegtuig

Personeel van de privéjet van Four Seasons. Beeld © Four Seasons

Het kost 30.000 euro tot anderhalve ton, maar dan krijg je ook wat. Tijdens een aircruise reis je met een privévliegtuig naar de hoogtepunten van een continent. Drie weken lang champagne, exclusieve excursies en slapen in enkel vijfsterrenhotels.

Familiebedrijf FST Group uit het Zuid-Hollandse Hendrik-Ido-Ambacht organiseert sinds 2015 aircruises: rondreizen per privévliegtuig. Vanaf zo'n dertigduizend euro per persoon verken je in 17 dagen 7 à 8 landen in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Vanaf volgend jaar kun je ook zo'n vliegrondreis boeken naar Australië.

De exclusieve beleving begint al op het vliegveld, vertelt Harold van Pelt van FST Group aan RTL Z. Het vliegtuig vertrekt vanaf de VIP-terminal, dus zonder wachtrijen voor de douane. Bij binnenkomst krijg je champagne en hapjes en onderweg is er catering 'van business class-kwaliteit'. Midden in de nacht opstaan of krampachtig proberen te slapen tijdens de vlucht is er niet bij, want alle vluchten zijn overdag.

Miniatuurvoorbeeld

Het interieur van de privéjet van Air Cruise Collection. (beeld: Air Cruise Collection)

Je slaapt in vijfsterrenhotels, waar je koffers voor je naartoe gebracht worden. Op locatie krijg je excursies die je volgens Van Pelt 'zelf niet zou kunnen regelen'. "Denk aan een vaartocht op een privéjacht, een helikoptervlucht over de Victoriawatervallen of een diner op een bijzondere locatie."

De reis eindigt met een paar dagen relaxen op de Seychellen, Bahama's of de Malediven. "Om bij te komen van alle indrukken", legt Van Pelt uit.

Miniatuurvoorbeeld

Per heli over de Victoriawatervallen - één van de excursies. (beeld: Air Cruise Collection)

Gemixte groep medereizigers

Helemaal privé is het niet. De Boeing 737 heeft 56 businessclass-zitplaatsen. Wie zijn dan je medereizigers? "De groepen zijn heel divers, ondanks dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt", vindt Van Pelt.

"Meestal zijn het ervaren reizigers, mensen die veel gezien hebben en iets nieuws willen. De gemiddelde leeftijd is 55-plus, maar tijdens de laatste reis was de jongste gast 30 jaar en de oudste 84. De groep loopt flink uiteen: van de self-made man die zijn zaak verkocht heeft tot hoogopgeleide gepensioneerde."

Hotelketens zijn prijziger

Het Zuid-Hollandse bedrijf is niet de enige in zijn soort. In Amerika zijn het vooral hotelketens als Aman en Four Seasons die dit soort vakanties aanbieden. Reizigers verblijven dan alleen in hotels van deze concerns. De buitenlandse concurrenten zijn wel een stuk duurder dan de Zuid-Hollandse aanbieder: een 16-daagse reis naar Polynesië bij Aman begint bij 55.000 dollar.

De Amerikaanse initiatiefnemers bevestigen dat de doelgroep heel divers is: ondernemers die hun bedrijf verkocht hebben, jonge stellen met een goede baan en rijke pensionado's. Verder zijn dit soort aircruises een oplossing voor plekken die lastig bereikbaar zijn, zoals Antarctica.

Ook safari-organisatoren als Great Plains Conservation en AndBeyond gebruiken privévliegtuigen om in één vakantie zowel Kenia als Botswana te zien. Zo'n safari kost tussen de 75.000 en 116.500 dollar per persoon.

Uitverkocht

Four Seasons was in 2012 het eerste bedrijf wereldwijd dat begon met aircruises. Het bedrijf liet een eigen Boeing 757 bouwen, geschikt voor 52 passagiers. Alle reizen waren het eerste jaar direct uitverkocht, vertelde directeur J. Allen Smith aan Bloomberg.

En er is nog steeds veel vraag naar de peperdure vakanties. Four Seasons had eind 2017 zelfs een wachtlijst en ook een woordvoerder van Aman meldt dat de reizen 'heel snel' volgeboekt zijn. Ook het Nederlandse bedrijf doet goede zaken: ​"Onze vier aircruises helemaal volgeboekt."

Reisje voor anderhalve ton

De allernieuwste luchtcruise-aanbieder op dit gebied is Crystal Cruises, een bedrijf dat al bijna dertig jaar luxe bootcruises organiseert. Bij Crystal kun je in 29 dagen voor 159.000 dollar de hele wereld zien per vliegtuig. Je maakt een wereldreis in stijl en vliegt naar hoogtepunten als Paaseiland, Uluru en Praag.

De Amerikaanse cruise-aanbieder zag zoveel potentie in aircruises, dat het bedrijf 545 miljoen dollar investeerde in twee gloednieuwe Boeings. Ieder vliegtuig heeft 84 bedden, een eetzaal en een wijnkelder. In de commercial hieronder zie je hoe dat eruit ziet.