Life

Cultuuragenda: dit is er komende week te doen

23 juni 2018 09:24 Aangepast: 23 juni 2018 09:37
Beeld © Marco Borggreve

Wat is er deze week te zien, doen en beleven? Cultuurredacteur Kita van Slooten zet de leukste tips voor je op een rij.

Live Art Breda

Festival

Het Live Art Festival in Breda draait om kunst die verrast en uitdaagt, grenzen verlegt, onder de huid kruipt en tot uiting komt op bijzondere of onverwachte locaties. In het laatste weekend van juni wordt het industriële gebied KlaversJansen in de wijk Belcrum omgetoverd tot een levendig festivalterrein.

Het festivalhart op het plein - tegenover kunstenaarsbolwerk Electron - is het startpunt van de ontdekkingsreis. Je dwaalt er rond tussen verschillende installaties, waarna je kunt bijkomen met een bijzonder biertje van lokale bodem, een hapje van de barbeque en de deuntjes van diverse bands.

29 juni t/m 1 juli, terrein KlaversJansen, toegang festivalhart en installaties is gratis, overige ticketprijzen vanaf €3,50

Miniatuurvoorbeeld

© Nellie de Boer Fotografie

Western

Film

Een groep Duitse bouwvakkers werkt in Bulgarije aan een waterkrachtcentrale. De kerels zijn wat lomp, maar ook kameraadschappelijk. Alleen Meinhard, de mysterieuze eenling, past niet echt in de groep. Zwijgzaam, tanig en zelfredzaam als Clint Eastwood, lijkt hij op zoek naar iets anders.

Nadat Meinhard bevriend raakt met de Bulgaarse dorpbewoners ontstaat er tussen de bouwvakkers een vreemde strijd om erkenning. In dit subtiele drama, dat hoge ogen gooide tijdens het filmfestival van Cannes, loopt alles anders dan verwacht. De spanning wordt op sublieme wijze opgebouwd, terwijl de debuterende acteurs - in het dagelijks leven zijn het arbeiders - een indrukwekkende prestatie leveren.

Western draait vanaf 21 juni in Nederlandse bioscopen

Fotoroute Bijlmer – Cityscapes + Birdmen

Fotografie

De Bijlmer is vijftig jaar en viert dit jubileum onder meer met de buitenexpositie Cityscapes + Birdmen. Jacquie Maria Wessels portretteerde tussen 2006 en 2009 zowel in Suriname als in Nederland vele stoere Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje en gemoedelijk samenkomen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt.

Op verschillende buitenlocaties in de Bijlmer, worden de portretten afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Het resultaat is een gelaagd beeld van twee karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving.

22 juni t/m 5 augustus, verschillende locaties Bijlmer, toegang gratis

Miniatuurvoorbeeld

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

Muziek

Celliste Harriet Krijgh staat aan het roer van het festival, waarbij een groep internationale musici kamermuziek ten gehore brengt in TivoliVredenburg, maar ook op spannende locaties in de Utrechtse binnenstad, zoals het Bartholomeus Gasthuis, sterrenwacht Sonnenborgh en houtzagerij Molen de Ster.

Krijgh heeft een programma samengesteld met absolute tophits uit het kamermuziekrepertoire, maar ook een paar minder bekende parels. Samen met bevriende musici zoals Lucas en Arthur Jussen, Simone Lamsma en Candida Thompson wordt er gezorgd voor vijf dagen vol muzikale verrasingen.

27 juni t/m 1 juli, TivoliVredenburg Utrecht, prijzen variëren

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van