Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Zzp'er krijgt eerder en vaker hypotheekgarantie

07 juni 2018 15:34 Aangepast: 07 juni 2018 15:40
Voor veel zzp'ers begint hun zaak bij de Kamer van Koophandel. Beeld © ANP

Ben je zzp'er en denk je dat een huis kopen voor jou onmogelijk is? Misschien heb je het gemist, maar sinds ruim een jaar is het voor zzp'ers makkelijker om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Het aantal zzp'ers dat een beroep doet op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt dit jaar, maar over het algemeen maken nog maar weinig ondernemers er gebruik van.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woning, dat de NHG uitvoert. In 2017 werden 350 NHG-hypotheken verstrekt aan zelfstandigen zonder personeel, blijkt uit het jaarverslag van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), dat de NHG uitvoert. Dat komt neer op 0,32 procent van het totaal aantal hypotheken.

Dit jaar zijn er al 249 NHG-hypotheken verstrekt aan zzp'ers, vertelt een woordvoerder van het WEW. "Het jaar is nog niet voorbij, maar daarmee zitten we nu al op 0,72 procent van het totaal aantal verstrekte NHG-hypotheken", vertelt een woordvoerder. "Een ruime verdubbeling dus." 

Drempels

Zzp'ers ervaren nog altijd 'drempels' bij het krijgen van een hypotheek, signaleert ook het WEW. Zonder vast inkomen zijn hypotheekverstrekkers voorzichtiger met het uitlenen van geld. "Wij kijken naar groepen die lastiger toegang hebben tot de woningmarkt en vragen ons af: is dat terecht?", legt de woordvoerder uit.

Zzp'ers hebben weliswaar een variabel inkomen, maar verdienen vaak wel genoeg om een huis te kunnen kopen. Om die reden heeft het WEW de afgelopen jaren geprobeerd de regels te versoepelen. 

Mensen die een hypotheek afsluiten, geven hun geldverstrekker met de NHG zekerheid dat de schuld wordt terugbetaald. Het aantal aanvragen hiervan daalde vorig jaar met 1 procent. Het marktaandeel van afgesloten hypotheken met deze garantie kromp vorig jaar ook tot 70 procent, tegen 73 procent in 2016. De aanhoudend stijgende huizenprijzen zijn de belangrijkst reden voor de afname van dit soort hulpverzoeken, stelt het fonds in zijn jaarverslag. 

Eerste zzp'er

Eind 2016 sloot de eerste zzp'er ooit een hypotheek met garantie af. Voor die tijd moesten ondernemers minstens drie jaarrekeningen van hun eenmanszaak aan de hypotheekverstrekker kunnen presenteren. Vanaf december 2016 kunnen zij al na een jaar in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek. 

Toetsingsinkomen voor zzp'ers

Om te bepalen hoeveel geld je als zzp'er kunt lenen in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie kijken externe experts naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dat mag ook voor een deel bestaan uit inkomen van een vaste of tijdelijke baan. Je mag maximaal een jaar een uitkering hebben gehad, maar dat deel van je inkomen wordt dan niet meegerekend.

Heb je in het afgelopen jaar minder dan gemiddeld verdiend? Dan geldt het laatste jaar. Ook moet je lopende boekjaar in lijn lopen met het gemiddelde. 

Knelpunten

De NHG wil zo veel mogelijk mensen toegang bieden tot de koopwoningmarkt. Vanuit dat opzicht veroorzaken hoge huizenprijzen ook 'knelpunten', waarschuwt algemeen directeur Arjen Gielen. "Voor bepaalde groepen kopers hapert de doorstroom in de woningmarkt. Zowel starters als senioren hebben moeite een passende koopwoning te vinden", aldus Gielen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore