Ga naar de inhoud
Life

Vliegtickets en bungalowparken flink in prijs gestegen

Een winkel op een bungalowpark in Hoenderloo. Beeld © ANP

Wie in mei op vakantie ging, betaalde 1,7 procent meer voor vliegtickets en reizen naar het buitenland dan in dezelfde periode vorig jaar. Een verblijf in een bungalowpark was zelfs 15 procent duurder.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de consumentenprijzen in mei. De prijsstijging voor goederen en diensten is de hoogste na februari vorig jaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. 

Schoolvakanties en feestdagen

Voor mensen met schoolgaande kinderen kan de verklaring geen verrassing zijn: rond feestdagen en in schoolvakanties zijn de prijzen van diensten als reizen en overnachtingen hoger doordat meer mensen met vakantie gaan.

Daarnaast viel de meivakantie vrijwel volledig in de maand mei. In 2017 viel deze voor het grootste gedeelte in april. Daarnaast viel Pinksteren dit jaar in mei, maar vorig jaar in juni.

Ook autobrandstoffen duurder

Niet alleen de prijzen voor een weekje vakantiepark gingen omhoog. Ook de prijzen van autobrandstoffen. In mei waren de autobrandstoffen 9,7 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl het prijsverschil op jaarbasis in april 2,8 procent was.

De prijs van benzine en diesel bereikten in mei 2018 het hoogste niveau in bijna vier jaar, meldt het CBS. Een liter Euro95 kostte 1,67 euro en de literprijs van diesel was 1,36 euro. Dat komt door de olieprijs; die ligt nu bijna 45 procent hoger dan een jaar geleden.

Meer op rtlz.nl: