Life

Nieuwbouwhuis met gebreken: 'Leek of een stagiair had geklust'

06 juni 2018 17:37 Aangepast: 06 juni 2018 17:42
De afvoer van Jolanda Houkes zit niet goed, waardoor de boel regelmatig overstroomt. Beeld © Jolanda Houkes

"Als we ooit weer in een nieuwbouwproject stappen gaan we het zo verschrikkelijk anders doen", verzucht Dewi Melia (35). Drie jaar geleden kocht ze samen met haar partner een nieuwbouwappartement in het Holland Park in Diemen. Eind april konden ze erin, maar het nieuwe stulpje bleek niet zonder gebreken.

Zelden wordt een nieuwbouwwoning volledig perfect opgeleverd; er is altijd wel iets dat beter kan. De afgelopen jaren is het aantal gebreken per woning wel fors gestegen, ten opzichte van vijf jaar geleden: 40 procent. Dat meldde Vereniging Eigen Huis dinsdag, op basis van eigen onderzoek. 

Stagiair

Miniatuurvoorbeeld

"Ik dacht echt: hebben ze een stagiair laten klussen ofzo?", vertelt Dewi Melia. Er zit een kras op het glaswerk, twee raamkozijnen botsen tegen elkaar botsen bij het openen (foto rechts) en de voordeur klemt.

Dat stond allemaal netjes in het opleveringsrapport, maar daar bleef het niet bij. "Toen we de behanger lieten komen bleken ook de muren scheef te zijn. Hij kon daardoor niet aan het werk."

Erg vervelend, zeker nu Melia en haar partner over een paar weken hun eerste kindje verwachten. "Dan wil je toch dat je huis klaar is."

Snel, snel, snel

Jolanda Houkes (43) uit Ede kan erover mee praten. Zes jaar geleden trok ze samen met haar man en drie kinderen in een nieuwbouwwoning in de Uitvindersbuurt.

De afgelopen jaren is daar nog volop gebouwd, dus de aannemer was er nog geregeld. "Maar die gaf nauwelijks thuis. Het moest allemaal snel, snel snel", zegt Houkes. Uiteindelijk zijn ze zelf maar aan de slag gegaan om mankementen te verhelpen. Zo hebben ze plakplastic over de stenen vensterbanken geplakt, om lelijke krassen te voorkomen. Scheuren in de muur hebben ze opgevuld. 

Als koper zelf verantwoordelijk

Toch is zes jaar later nog niet alles voor elkaar. "Ik weet precies wanneer de buren gaan douchen. Dat maakt een tikkend geluid. Meer mensen in de straat hebben daar last van, maar bij de huurwoningen heeft de verhuurder het uiteindelijk laten herstellen. Wij zijn als eigenaar zelf verantwoordelijk." 

De afvoer bij het dakraam zit ook nog steeds niet goed, daardoor stroomt het water over het dak (zie foto onder).

Miniatuurvoorbeeld

Addertjes

Zelfs als je bij een oplevering een bouwkundige meeneemt, kunnen er addertjes onder het gras zitten. Bij het nieuwe huis van Brigitta Hofs (32) regende het tijdens de bouw naar binnen. Ze vreesde al dat de vloer te vochtig zou zijn. Terecht, bleek toen ze begin maart de sleutel kreeg.

Toch kwam dat niet in het opleveringsrapport, omdat het huis wel 'bewoonbaar' is. "We kunnen nog steeds geen vloer leggen, omdat de lijm van de pvc-vloer niet zal plakken", laat ze weten. Er staan droogmachines in de woonkamer en ze heeft geregeld contact met 'droogspecialisten'. "Die kosten ga ik wel proberen te verhalen op de bouwer." 

Miniatuurvoorbeeld

Geen vloer, wel een droogmachine bij Brigitta. (Foto: Brigitta Hofs)

Kopers van een nieuwbouwwoning kunnen gebruik maken van de zogenoemde vijfprocentsregeling. Onder die regeling hou je vijf procent van de koopsom achter en betaal je pas als alle gebreken zijn verholpen. "Hadden we dat maar geweten", zegt Melia. "Dan hadden we een stok achter de deur gehad." Nu moet ze maar hopen dat haar mankementen de komende weken hersteld worden. 

Toch betalen

Houkes wist wel van de vijfprocentsregeling. "Maar uiteindelijk moet je toch betalen." Je kunt dat bedrag wel bij een notaris 'in depot' houden, zelfs langer dan drie maanden, maar je kunt het niet terugkrijgen. 

Ook Hofs was op de hoogte. "Maar het is dat ik een makelaardij-achtergrond heb en wel geinteresseerd ben in dit soort dingen. Ik moest er zelf achter komen. Belangrijk dus voor andere kopers: altijd doen, die vijfprocentsregeling." 

Lees ook: Gebrekkig nieuwbouwhuis? Zo hou je de bouwer aan afspraken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van