Life

Vergeet wortels: 'Vaker pauzeren is goed voor je ogen'

06 juni 2018 15:46 Aangepast: 07 juni 2018 12:00
Af en toe naar buiten is goed, maar wel om te pauzeren. Beeld © ANP

Een officiële medische diagnose is het niet, maar als je geregeld achter een scherm zit zul je het herkennen: computerogen. Lang naar een scherm kijken kan leiden tot vermoeidheid, wazig zien, hoofdpijn en droge ogen, leert de ervaring. Maar bestaat er een gezondheidsrisico, net zoals bij jonge kinderen?

Kun je slechter gaan zien, of zelfs blind raken, van 'computerogen'? Geen paniek, het antwoord is nee, zegt Laura Raimondo van het Oogfonds. "Computerogen zijn vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid van het oog."

Je ogen ontwikkelen zich ongeveer tot je twintigste. Veertigers die nu wel eens in de ogen wrijven aan het eind van de werkdag hebben weliswaar klachten, maar geen ziekte, aldus Raimondo.

Wel problematisch

Voor jonge kinderen is een overdaad aan schermtijd wel problematisch, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC deze week. Als gevolg van smartphonegebruik gaan kinderogen steeds slechter zien. Ogen die in de groei zijn kunnen misvormen, omdat ze te vaak naar een voorwerp dichtbij kijken en te weinig in de verte.

"Vroeger waren dat boeken", legt Marcel Brandhorst uit. Hij is ergonoom bij Arboned en Mensely, een bedrijf dat leidinggevenden coacht om verzuim van werknemers te voorkomen.

"Tegenwoordig horen daar smartphones en andere beeldschermen bij." Bij volwassenen leidt 'beeldschermwerk' niet tot bijziendheid, maar 'helemaal gezond is het ook niet', aldus Brandhorst. En dat komt niet slechts door oogklachten.

Arbo-regels voor beeldschermwerk

Wist je dat je na twee uur computeren moet pauzeren? Ook mag je als werknemer oogonderzoek declareren als je oogklachten ontwikkelt. 

Verder zijn er nog een paar voorschriften: 

  • Je beeldscherm en toetsenbord moeten los van elkaar staan, dus voor een laptop heb je een extra scherm nodig.
  • Je beeldscherm moet in hoogte verstelbaar kunnen zijn.
  • Net als je bureau en bijbehorende stoel. Ook die moet je kunnen verstellen.  
  • Een computerbril moet vergoed worden.

Hier mag je baas vanaf wijken, als hij of zij kan hard maken dat het bedrijf op een andere manier voor je gezondheid en veiligheid zorgt. 

Minder fit

"Veel achter een beeldscherm zitten leidt ook tot inactiviteit. Mensen bewegen dan te weinig en worden minder fit. Daar zijn werknemers zich onvoldoende van bewust", meent de ergonoom.

Ook wergevers hebben onvoldoende bewustzijn. "Belangrijk is om meer af te wisselen, vaker een pauze te nemen", zegt hij. Bazen denken misschien dat dat alleen maar werktijd kost en weinig oplevert, maar het tegendeel is waar, volgens Brandhorst.

"Geregeld pauzeren maakt je juist productiever, creatiever en je werkt efficiënter. We kennen de grapjes over ambtenaren die uit het raam staren, maar eigenlijk is het heel goed: af en toe naar buiten turen", zegt hij. 

"Dat belooft nog wat"

Werkgevers doen er dus goed aan hun beeldschermpersoneel vaker met pauze te sturen, desnoods verplicht. Ook met het oog op de toekomst.

Het Erasmus MC constateerde gisteren dat het gebruik van tablet of smartphone wel voor problemen kan zorgen bij kinderen. Veel op een scherm kijken leidt tot meer bijziendheid bij Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud.

Een kwart van de kinderen in die leeftijdsgroep is bijziend, blijkt uit een voorlopige analyse van onderzoek onder duizenden kinderen. Over een jaar of tien zijn zij op de arbeidsmarkt. "Dat belooft nog wat", aldus Brandhorst.

"Aan het digitale tijdperk kleven ook gezondheidsrisico's. Niet alleen vanwege bijziendheid, maar ook omdat zij al sinds jonge leeftijd langdurig in een houding zitten." Daar krijgen werkgevers nog last van. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van