Ga naar de inhoud
Life

'Hypotheekrente daalt door handelsoorlog en onrust in Italië'

Beeld © ANP

De politieke onrust in Italië en de voortdurende onzekerheid over de wereldhandel zorgt ervoor dat de Italiaanse rente stijgt, maar wij profiteren juist. De hypotheekrente die banken in Nederland rekenen is de afgelopen week gedaald en dat scheelt huizenkopers geld.

Financiële markten zijn wat onzekerder geworden over hoe de nieuwe Italiaanse regering eigenlijk tegenover de euro staat. Ook zijn ze niet enthousiast over de plannen om meer uit te geven en tegelijkertijd de belastingen te verlagen.

De rente op Italiaanse tienjaars staatsobligaties is de laatste tijd dan ook gestegen. Tegelijkertijd daalde de tienjaarsrente voor Nederlandse staatsleningen, de marktrente, juist. Dat komt omdat beleggers Nederlandse staatsleningen veiliger vinden. 

Italië

Banken die hypotheekleningen verstrekken moeten het geld dat ze uitlenen eerst zelf lenen. Als die marktrente daalt, dan zijn ze dus wat goedkoper uit. "Dat hebben wij doorgegeven aan klanten", zegt Rachelle Rijk, hoofd Funding en Risk Management bij hypotheekbank Obvion.

Zij schrijft de gedaalde marktrente mede toe aan de onrust in Italië, en verder aan de handelsstrubbelingen tussen de VS en China en de ontwikkelingen rond Noord-Korea.

Ook volgens de Hypotheekshop komen recente verlagingen van de hypotheekrente in Nederland door de politieke onrust in Italië. MoneyView, dat informatie over financiële producten verzamelt, denkt dat als de marktrente wat daalt, hypotheekverstrekkers daarop reageren, alhoewel er vaak ook andere zaken meespelen.

Alleen maar renteverlagingen

Bij alle bekende rentewijzigingen voor hypotheken van de afgelopen week gaat het om verlagingen, aldus MoneyView. Zo verlagen vandaag zowel Lloyds Bank als Merius nog de rente voor alle looptijden. En binnenkort verlagen ook Nationale Nederlanden, Venn Hypotheken en IQWoon hun rentes. 

Later deze week zal nóg een aanbieder de rente wijzigen. Daarbij gaat het weliswaar om een verhoging, maar het gaat eigenlijk om het beëindigen van een tijdelijke actie.

In de eerste maanden van het jaar liep de hypotheekrente in Nederland juist op. Maar sinds de Italiaanse verkiezingen in maart is er sprake van een stabilisatie en vervolgens een daling. De afgelopen tijd is vooral van hypotheken met een langere rentevastperiode de rente gedaald.

Miniatuurvoorbeeld

Lagere rentelast

Sinds medio maart is de rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een looptijd van 20 jaar gedaald van 2,61 procent tot 2,53 procent. Voor een hypotheek van 265.000 (de NHG-grens) scheelt dat een huizenkoper dus bruto, dus zonder rekening te houden met hypotheekrenteaftrek, 212 euro per jaar. Dat geldt voor het eerste jaar, daarna loopt dat terug, omdat er afgelost moet worden.

De hypotheekshop denkt dat de daling van de hypotheekrente in Nederland de komende tijd nog verder zal doorzetten, omdat nieuwe hypotheekverstrekkers met lagere marges genoegen nemen. Op langere termijn zal de rente wel weer omhoog gaan, verwacht de hypotheekshop.