Life

Op zoek naar het ultieme brouwsel: deze bieren moet je proeven

24 mei 2018 05:20 Aangepast: 24 mei 2018 10:57
Beeld © iStock

Vandaag start de week van het Nederlands bier. De dagen dat bier alleen bestond uit mout, water, gist en hop liggen ver achter ons. Brouwers experimenteren er lustig op los met kruiden, vruchten en andere spannende ingrediënten. Samen met twee bierkenners zetten we vijf verrassende brouwsels op een rij.

Dat we zowel thuis als op het terras steeds vaker kiezen voor een speciaalbiertje is een ontwikkeling die past bij onze tijd, vertelt Tristan Spits, directeur bij de Amsterdamse brouwerij Oedipus

"Mensen zijn steeds individueler geworden in de keuzes die ze maken. Dat geldt voor koffie, voor energieleveranciers, maar ook voor bier", zegt hij. "We zijn steeds meer uitgesproken over welke producten bij ons passen. Hoe persoonlijker, hoe beter. Dat zorgt ervoor dat de grote biermerken moeite hebben om nog aansluiting te vinden."

Miniatuurvoorbeeld

De opkomst van het massale pils ontstond na de Tweede Wereldoorlog. Spits: "Toen is er een monotoon bierlandschap ontstaan, maar daarvoor had je veel kleine brouwerijen met elk hun eigen soort bier." Dat bier kon allerlei ingrediënten bevatten. Oedipus-brouwer Sander Nederveen: "De biertjes waren regionale specialiteiten en er werd gebrouwen met wat er voorhanden was. 

Op sommige plekken waren dat druiven of appels, op andere plekken werd er gedistilleerd. Voordat hop het plantje was waarmee bier gekruid werd, werd er van alles gebruikt om bier op smaak te brengen."

Enorme verscheidenheid aan smaken

En dat wordt ook nu weer volop gedaan. Spits: "Bier kan een enorme verscheidenheid aan smaken hebben. Dat is ook het leuke aan het maken ervan." Maar gooien brouwers dan niet maar van alles in hun bier, zodat ze kunnen opvallen bij de experimenterende consument?

"Het is niet gek doen om het gek doen. Brouwers proberen een vernieuwend bier te maken en kijken welk ingrediënt daarbij kan passen. Het is altijd dienend aan de smaak."

Miniatuurvoorbeeld

Thaise currykruiden

Uiteraard wordt er bij Oedipus ook eigenzinnig bier gebrouwen. Nederveen: "Thai Thai begint met de standaard ingrediënten van een tripel, maar daar hebben we de kruiden van een Thaise curryschotel aan toegevoegd. Er zit laos, citroengras, chillipeper, koriander en sinaasappelschil door het bier, wat de smaak van een curry nabootst."

Zo'n bier perfect op smaak krijgen is geen kwestie van elke keer maar hetzelfde in de ketel mikken, maar juist een eeuwig proces van uitproberen. "Dit bier brouwden we voor het eerst in 2011, maar we zijn nog steeds aan de knoppen aan het draaien. Iets meer van dit, iets minder van dat."

De echte fijnproever zou daardoor telkens hele kleine smaakverschillen kunnen opmerken. "Ik wil graag nog verschillende pepersoorten uitproberen. Elke peper geeft een andere smaak af aan het bier en ik wil testen welke het beste werkt bij dit bier."

Miniatuurvoorbeeld

Een denneboom

Collegabrouwers noemen de heren van Het Uiltje ook wel de 'punkers van de Nederlandse brouwwereld'. Dit omdat ze graag dingen doen die eigenlijk niet mogen. Zoals bijvoorbeeld naar het bos rijden en een dennenboom omzagen, om deze vervolgens te gebruiken voor een speciaal kerstbiertje.

Brouwer en eigenaar Robbert Uyleman: "Om een kerstbier op tijd klaar te hebben, moet je in november al gaan brouwen, maar we ontdekten dat de kerstboomverkoop dan nog niet begonnen is. Toen hebben we inderdaad illegaal een boom omgehakt."

Hele boom in de brouwketel

Een kerstboom? Waar was die voor nodig dan? "Sommige hopsoorten hebben een bepaalde harsige toon, dat het bier een dennenaroma geeft. Wij hadden al eens bier gemaakt met de dennentopjes, maar nu wilden we een stapje verder."

En dus ging de boom in zijn geheel de brouwketel in. "Het bier heeft anderhalf uur gekookt, terwijl de boom smaak af gaf." Het eindresultaat was een stevig bier met de toepasselijke naam Pine and Needles. 

Miniatuurvoorbeeld

Glibberig zeewier in bier

Het is gezond en duikt in steeds meer gerechten op: zeewier. Maar het glibberige goedje ook in je bier? Dat kan dus. De dames van Gebrouwen door Vrouwen presenteerden eerder al smaakvolle biertjes met vlierbloesem en ginkruiden en zijn nu met zeewier aan de slag gegaan. In samenwerking met zeewierboerderij IJmond, dat met het kweken van zeewier de zee wil zuiveren, hebben ze een nieuw biertje gemaakt: Zonnig Zeewit.

Mila van Esseveldt: "We hebben een aantal soorten zeewier uitgeprobeerd. Sommige gaven een te heftige geur en smaak af en dat werkte niet, want je wil geen bier dat superzout smaakt. De keuze viel op kelk, een zeewier dat goed aansloot bij ons bier. Het is een fris, zomers biertje, met een heel licht ziltige nasmaak."

Een prima experiment voor op een zonnige middag op het terras, want met een alcoholpercentage van 3,8 procent val je na twee van deze zeewierbiertjes ook niet meteen dronken van je stoel af.

Miniatuurvoorbeeld

Vat gerijpt

Brouwerij de Molen is wereldberoemd in het buitenland, maar vreemd genoeg in eigen land niet heel bekend. En dat terwijl ze al heel wat prijswinnende bieren geproduceerd hebben. Meesterbrouwer Menno Olivier heeft bieren gemaakt met hibiscusbloemen, katjesdrop of bergamotfruit, maar het meest bijzonder zijn toch wel de barrel aged bieren.

"We hergebruiken houten vaten van distilleerderijen om bieren in te laten rijpen. In de vaten kan whisky, wijn, bourbon of port hebben gezeten. En elk van die vaten geeft weer een andere smaak af aan het bier", zegt Olivier. Het is altijd weer experimenteren, volgens hem.

"Maar inmiddels weten we wel welk bier het beste past bij welk whiskysoort. Na zeven maanden openen we het vat om te proeven of het bier al op smaak is, of dat we het nog langer laten rijpen. Het is handwerk dus. En je moet er ook de ruimte voor hebben. Want met de 750 vaten die nu in onze loods staan, is het hier flink vol."

Miniatuurvoorbeeld

Ale met rode bieten

Alweer een biertje van Brouwerij Het Uiltje, want naast het experiment met de dennenboom probeert brouwer Uyleman ook allerlei andere dingen uit. Van Wilhelminapepermuntjes tot de schelpen van oesters. Niks is hem te gek, zolang het maar smaakt. Het meest recente brouwsel is ook weer een mooi voorbeeld van gedurfd brouwen: een Indian Pale Ale met rode bieten, genaamd Spice Up Your Life.

Uyleman: "De bieten geven smaak af aan de IPA, maar niet heel sterk." Dus je zit geen bietensap met alcohol te drinken? "Nou, je proeft de biet wel, maar het overheerst niet. Waar je alleen niet omheen kunt is de kleur, want het bier is knalrood geworden." Geen goudgele rakker dus, maar een rode. Weer eens wat anders. En laten we daar nou net met zijn allen naar op zoek zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van