Life

Banken onder druk op de beurs; AEX op verlies over 2016

16 september 2016 18:11 Aangepast: 30 juli 2017 09:30
Beeld © ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn met verliezen het weekeinde ingegaan. De financiële sector stond onder druk door de miljardenboete die Deutsche Bank in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt. Verder wordt vooral uitgekeken naar het Amerikaanse rentebesluit volgende week.

  • De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,9 procent in de min op 439,07 punten.
  • De MidKap daalde 0,2 procent naar 635,66 punten.
  • De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,5 procent.
  • In Londen noteerde de FTSE een minnetje van 0,3 procent.

Diepste dalers en grootste stijgers

In de AEX hoorden ING, Aegon en ABN AMRO bij de grootste verliezers met minnen van 0,8 tot 2,5 procent. 

Biotechnoloog Galapagos was de sterkste winnaar onder de 25 hoofdfondsen van het Damrak. Het bedrijf kreeg er 3,6 procent bij, nadat woensdag en donderdag ook al winsten werden geboekt.

Verder goed om te weten:

  • In Parijs gaven BNP Paribas en Société Générale tot 2,7 procent prijs, terwijl Commerzbank in Frankfurt 1,9 procent verloor. Barclays en Royal Bank of Scotland werden in Londen tot 4,4 procent minder waard.
  • In Frankfurt ging Deutsche Bank 8,5 procent omlaag. Amerikaanse autoriteiten hebben de grootste bank van Duitsland een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar gedaan, vanwege misstanden bij het verstrekken van hypotheken in het verleden. De bank heeft dat voorstel afgewezen en rekent op een aanmerkelijk lagere boete.
  • De Federal Reserve besluit woensdag of de rente verder wordt verhoogd. In de markt wordt de kans op een rentestap bij die vergadering bijzonder klein geacht. Veel kenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bank zelfs tot volgend jaar wacht met een nieuwe verhoging.

Dollar en olie

De dollar ging in waarde omhoog na bekendmaking van een Amerikaans inflatiecijfer. De euro werd voor 1,1160 dollar verhandeld, tegen 1,1245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper bij 43,25 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1 procent, naar 46,10 dollar per vat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van