Life

Lidl stunt met imitatie van Green Egg: 'Dure barbecue niet per se nodig'

24 april 2018 19:00 Aangepast: 03 mei 2018 16:01
De kamado van Lidl. Beeld © Lidl

De Duitse discounter Lidl speelt deze lente handig in op de hype van wat we voor het gemak maar even de 'eivormige' barbecue noemen. We vroegen professioneel barbecuer Jord Althuizen wat hij ervan vindt.

Menig vriend of partner heeft ze weleens moeten aanhoren: die eindeloze verhalen over de kwalitatieve perfectie en pure klasse van peperdure barbecues zoals de Big Green Egg of The Bastard.

Een probleempje: deze uit keramiek vervaardigde​ kamado's die zijn overgewaaid uit het Verre Oosten zijn peperduur. De kleinere varianten beginnen rond de 500 euro en de prijs van de grote premium barbecues lopen op tot over de 1000 en zelfs 2000 euro.

Goedkopere kloon

Reden voor Lidl om in te springen op de hype. Eerder deze maand bracht de supermarktketen een goedkopere kloon op de markt voor 139 euro: de Buschbeck Kamado 13 inch, waarvan de eerste lichting inmiddels is uitverkocht. 

Miniatuurvoorbeeld

Volgens Lidl kan de Buschbeck temperaturen aan tot 370 graden Celsius. "De Buschbeck is erg populair", laat de woordvoerder van Lidl weten. "De barbecue is gemaakt van hittebestendig keramiek met vuurvaste binnenkant. De buitenzijde van de oven heeft een duurzame, weerbestendige coating en een greep van Bamboe."

Omgekeerde winkelwagen

Maar wat vindt barbecue-expert Jord Althuizen, bekend van zijn barbecueboeken en horecamerk Smokey Goodness, ervan? Althuizen: "Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen moet barbecuen met de middelen die zijn of haar budget toelaat. Het is absoluut niet zo dat je per se een peperdure barbecue nodig hebt, het gaat in de kern om temperatuurbeheersing en smaken creëren. Je kunt de beste stukken vlees bereiden op een omgekeerde winkelwagen." 

Miniatuurvoorbeeld

Vergeleken met de premium-modellen wijst hij op twee belangrijke kwaliteitsverschillen: het keramiek en het hang- en sluitwerk. "Bij de duurdere barbecues wordt het keramiek twee tot drie keer afgebakken, bij de goedkopere versies maar één keer. Dat zorgt voor een groot verschil in hardheid en ook de coating is een stuk minder. Daarnaast is het hang- en sluitwerk van de voordelige barbecues een stuk minder, onderdelen die sterk aan slijtage onderhevig zijn."

De barbecue wordt geproduceerd in China. Zegt dat nog iets? Althuizen: "Vrijwel alle keramiekfabrieken staan in China. Dus dat zegt eigenlijk niets over de kwaliteit."

Garantie en grootte

Dan is er tot slot nog de levenslange garantie die de duurdere merken wel bieden. Althuizen: "Mijn advies is daarom: ben je een intensief barbecueër en staat je egg regelmatig tot wel tien uur aan, trek dan je portemonnee voor een duurzame variant met een diameter van minstens 40 centimeter." De Buschbeck heeft een diameter van 27 centimeter.
 
Maar barbecue je echt maar een paar keer per jaar, zegt hij, 'dan ben je absoluut niet dom om dit soort barbecues te kopen'. Kortom: voor ieder wat wils. Lidl laat weten dat de Buschbeck halverwege mei weer geleverd wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van