Ga naar de inhoud
Life

Alcoholvrije 'gin' van Britse boer verovert toprestaurants

Beeld © Seedlip

Een alcoholvrije gin mag het eigenlijk niet genoemd worden, maar de smaak van het alcoholvrije Seedlip lijkt er erg op. Het drankje werd bedacht in Londen, wordt geserveerd met tonic en komkommer en is erg populair in luxehotels.

Een paar jaar geleden wilde bedenker Ben Branson in een restaurant in Londen graag een alcoholvrije cocktail drinken. Tot zijn grote teleurstelling bestond het aanbod uit een paar mierzoete vruchtensapjes. Dat bracht Branson, die zelf nooit alcohol drinkt, op het idee voor Seedlip.

Online kwam de boer een boek tegen uit 1651, The Art of Distillation, waarin beschreven wordt hoe apothekers die alcoholvrije dranken brouwden in koperen ketels. Een fascinatie was geboren, zo zei hij tegen The Guardian.

Kardemom en hooi 

Miniatuurvoorbeeld

Twee jaar van uitproberen, met ingrediënten van zijn eigen boerderij volgden en toen was Seedlip een feit. In 2015 lagen de flessen bij het Londense warenhuis Selfridges. Enkele bekende cocktailbars nodigden hem uit en sindsdien gaat het hard.

Inmiddels serveren meer dan honderd Michelinsterrestaurants wereldwijd, waaronder De Librije in Nederland, het drankje en is het ook te krijgen in luxehotels en hippe cafés. 

De alcoholvrije 'spirit' komt in twee smaken: Spice 94 gemaakt van piment, kardemom, hout en citrus. Daarnaast is er Garden 108, gedestilleerd uit erwten, hooi, rozemarijn, tijm en munt. Het wordt geserveerd met tonic of ginger ale en ijs. 

Geen jeneverbes

Volgens de restaurants en winkels die het verkopen smaken de drankjes van Seedlip naar gin, maar dan meer uitgesproken. Ellie Sparrow, woordvoerder van Seedlip, zegt dat de vergelijking met gin wettelijk gezien niet gemaakt kan worden omdat er geen jeneverbessen aan te pas komen. 

Een fles kost in Nederland tussen de 27,50 en 32,50 euro. Het grote voordeel, aldus Branson in de Daily Mail: "Het is dezelfde ervaring als het drinken van een cocktail met alcohol, alleen heb je hier de volgende ochtend geen last van."