Ga naar de inhoud
Money Talks

Jop Ubbens hangt hamer aan de wilgen

Beeld © ANP

Jop Ubbens stopt ermee. De algemeen directeur en veilingmeester van veilinghuis Christie’s gooit per 1 oktober het hamertje erbij neer. Ubbens wordt opgevolgd door Arno Verkade die sinds 2013 algemeen directeur bij Christie’s Duitsland is. Ubbens heeft zo'n dertig jaar erop zitten bij het Amsterdamse veilinghuis.

De in 1959 geboren Ubbens kreeg de liefde voor de kunst eigenlijk met de paplepel ingegoten. Weliswaar is Ubbens afkomstig uit een geslacht van Leidse juristen, hij is de eerste die geen rechten ging studeren, maar voor kunstgeschiedenis koos. Geen onlogische stap, op vakanties naar Florence en Rome namen zijn ouders Jop altijd mee naar kerken en musea, en in de weekenden ging Jop mee met zijn vader naar de rommelmarkt in Utrecht.

Mooie jaren bij Christie’s

In 1986 kwam Ubbens als stagiair bij Christie’s binnen, een jaar later werd hem de negentiende eeuw ‘toegewezen’, vijftien jaar verder werd hij er directeur. Het is een periode waarin Ubbens met veel plezier op terugkijkt – en dan met name de midden jaren '90. Van 1994 tot 1999 was Ubbens vaak in Singapore en Indonesië waar hij een afdeling met Zuidoost-Aziatische schilderijen opzette.

Maar ook kan hij bogen op bijzondere veilingen zoals die van de collecties van Sanders, Philips en Dreesmann. Een bijzondere, leerzame en vruchtbare carrière, vorig jaar nog veilde Ubbens voor 41 miljoen euro aan kunst. Waarom dan toch weggaan bij Christie’s?

Het ondernemerschap lonkt

In een interview met het NRC verklaarde Ubbens dat hij niet zijn graf wilde ingaan zonder zijn droom te hebben gevolgd. En die droom is? Ondernemer worden, zich weer toeleggen op de schilderkunst 1780 -1930, meer tijd besteden aan zijn werkzaamheden bij de adviesraad Frans Hals Museum en bij de Fentener van Vlissingen Art Foundation.

In elk geval wil Ubbens weer 'dichter naar zijn vak, naar de kunst en de kunstgeschiedenis'. Echt concrete plannen heeft hij echter nog niet: "Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet. Publiceren, adviseren en bemiddelen desnoods. Ik houd alle optie open en zie wel wat er op me afkomt."