Carrière

Onderhandelingstips van de dochter van Donald Trump

14 augustus 2016 12:13 Aangepast: 30 juli 2017 17:30
Donald J. Trump met dochter Ivanka. Beeld © ANP

Ivanka Trump is niet alleen dochter van ondernemer en presidentskandidaat Donald, maar ook één van de topmanagers in het bedrijf van haar vader. "Een natuurlijke onderhandelaar", noemt Donald Trump haar. We hebben haar beste tips op een rij gezet.

Stel vooraf je doel vast

"Stel vooraf vast wat je wilt bereiken. Dat is een gouden regel, maar toch houden veel mensen zich daar niet aan. Zonder plan bepaalt de tegenpartij jouw doelen, in plaats van andersom", tipt ze op haar persoonlijke website.

Blijf rustig en let op de lichaamshouding van de ander

Wees je bewust van je lichaamshouding: niet aan je nagels pulken, maak oogcontact en zit rechtop, zelfs als je zenuwachtig ben. "Zorg ervoor dat je niet overijverig, zachtmoedig of geïntimideerd overkomt", schrijft ze. "Je non-verbale communicatie is belangrijk, zelfs als je achter een bureau zit." 

Slechts 7 procent van de communicatie is verbaal, zeggen onderzoekers. De rest geschiedt door middel van oogcontact, gebaren en toonhoogtes in de stem. 

Thumbnail

Luister meer, praat minder

"Mensen houden niet van stiltes en gaan om het vacuüm te vullen vanzelf praten als jij stiltes laat vallen. Vaak geven ze dan informatie over hoe ze in de onderhandelingen staan of waar ze naar op zoek zijn. Dat kan nuttige informatie zijn", zegt ze tegen Business Insider.

Vertel niet vooraf tot hoe ver je wilt gaan

"Eén van de meest gemaakte fouten is dat mensen meteen hun minimum of maximum prijs geven", zegt ze in hetzelfde interview. "Als je zegt: ik betaal je tussen 100 en 125 euro, dan hoort de ander alleen maar 125. Leg je kaarten dus niet meteen op tafel."

Thumbnail

Onderhandelen is samenwerken

"De grootste fout is dat mensen denken dat je alleen onderhandelt om een transactie te sluiten", zegt ze tijdens een Q&A op haar Facebook. "Dat is het geval als je een tweedehands auto wil kopen, maar veel onderhandelingen leiden uiteindelijk ook tot nieuwe kansen of een goede band."

Je kunt zelfs beter een onbelangrijke onderhandeling verliezen als je daardoor goodwill creëert, zegt ze. "Dat helpt met toekomstige onderhandelingen en samenwerkingen. En zelfs als de onderhandeling positiever uitpakte voor jou, hoef je dat de ander niet te laten weten."

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van