Personal finance

Straks vermogensrendementstax op werkelijk rendement

20 september 2016 17:24 Aangepast: 30 juli 2017 08:30

Nu betaal je nog belasting op basis van een verondersteld rendement op je vermogen. Dat kon niet anders, werd verteld, maar het kabinet ziet nu in dat het wél mogelijk is om met werkelijk rendement te rekenen. Er worden drie varianten bekeken.

Met ingang van komende jaar wil staatssecretaris Wiebes de eerste stap zetten naar een vermogensrendementsheffing die 'beter aansluit op werkelijk behaalde rendementen'.

Dat komt voor veel Nederlanders als geroepen. De fiscus gaat er nu nog van uit dat je een rendement van vier procent maakt op je geld, ook al is de spaarrente dik onder de één procent gezakt en is het effectieve rendement op veel (staats)obligaties negatief. Veel beleggers vragen zich af waar ze hun geld in moeten steken met de lage rente.  

Ook de Hoge Raad is nu kritisch over de vier procent van de Belastingdienst. Vorig jaar stelden VVD en PvdA voor dat mensen met meer geld meer belasting betalen, terwijl kleinere spaarders juist beter af zijn.

Werkelijk rendement straks niet meer te lastig

Vorig jaar zei Wiebes al in dat in 2020 het werkelijke rendement op vermogen zou worden ingevoerd. Hij wil nu bekijken of en onder welke voorwaarden en wanneer het mogelijk is een systeem te introduceren waarbij geheven wordt over een werkelijk rendement op vermogen.

Daarbij is per vermogensbestanddeel bekeken wat de beste manier is om belasting te heffen. Er zijn inmiddels drie varianten opgesteld waarvan het kabinet denkt dat ze in principe ingevoerd zouden kunnen worden.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van