Life

Zijn Nederlanders te direct en onbeschoft in het buitenland?

26 maart 2018 12:59 Aangepast: 26 maart 2018 13:52
Beeld © ANP

"We hebben best wel wat te leren", vertelt Yvonne van der Kroft, eigenaar van adviesbureau Etiquette a la carte, als ze gevraagd wordt naar het gedrag van Nederlanders die voor werk in het buitenland zijn.

En ook andersom, als buitenlandse zakenlieden naar Nederland komen, gaat het nog niet altijd even goed. We vergeten regelmatig om rekening te houden met de cultuur en beleefdheidsvormen van onze zakenpartners. 

Uit een enquête van Ukrant onder driehonderd internationale studenten bleek dat 42 procent wel eens negatieve grapjes of opmerkingen over hun nationaliteit heeft gehoord. Het lijkt een zoveelste beschrijving van een volk dat zich op de borst slaat vanwege hun handelsgeest, maar in het buitenland niet altijd even positief wordt gewaardeerd.

Nederlandse directheid

"We communiceren heel direct en dat vinden we heel goed van onszelf”, vertelt Van der Kroft, oprichter van een etiquettebureau voor het bedrijfsleven. "Maar daardoor komen we soms wel erg onbeschoft over, terwijl we het meestal niet zo bedoelen."

Dat blijkt ook uit de schema’s van hoogleraar Erin Meyer, die in 2014 het boek The Culture Map schreef. Meyer deed onderzoek naar de culturele verschillen tussen internationale zakenmensen. Uit dat onderzoek blijkt dat Nederlanders er vaak in extreme zin uitspringen.

Miniatuurvoorbeeld

Botsen op feedback

Zo geven Nederlanders hun negatieve feedback heel erg direct, net als Russen en Israëliërs. Dat kan botsen met mensen uit Japan, Thailand of Korea, die juist erg terughoudend zijn in hun feedback.

Nederlanders botsen ook vaak met buitenlandse collega’s als het gaat om leiderschapcultuur. "Hier is iedereen soort van gelijk, werknemers kunnen ook kritisch zijn op leidinggevenden. In China of Mexico zijn ze veel minder informeel. Of kijk al naar de Duitsers, waar ze elkaar met 'Sie' aanspreken, met 'u'. Dat zie je in Nederland amper", merkt Van der Kroft op.

Botte kaaskoppen, snel schakelen

Er valt soms wel iets te zeggen voor de Nederlandse directheid. "Met zakendoen gaan we recht op het doel af, dus je kan snel schakelen. Soms is dat fijn. Veel expats en internationale studenten gaat het op termijn wel waarderen", vertelt Nannette Ripmeester, oprichter van adviesbureau Expertise in Labour Mobility en auteur van de gids 'Looking for work in the Netherlands'.

Wat buitenlanders volgens Ripmeester vaak zeggen is dat die directheid maar een kant op werkt. "Wij vinden dat we heel direct kunnen doen, maar als we dan van een buitenlandse student terughoren dat we botte kaaskoppen zijn, dan zijn we opeens gepikeerd. Dat is een beetje hypocriet."

Ongemerkte problemen

Daarnaast praten we nogal snel over geld, terwijl dat in sommige landen niet gebruikelijk is. "Je maakt eerst kennis, daarna ga je nog eens langs en pas daarna ga je over geld praten", vertelt Ripmeester, die net uit Barcelona terugkomt. "Ik ga dan met opzet een dag eerder, zodat we rustig uit eten kunnen. Dat is nodig, je investeert in een relatie."

Volgens Ripmeester brengen we onszelf regelmatig ongemerkt in de problemen. "Een voorbeeld dat we vaak zien is dat iemand een grap maakt of feedback geeft aan een senior collega uit het buitenland, bijvoorbeeld China. Je zal het van die persoon nooit horen, maar die relatie kan zo verpest raken."

Miniatuurvoorbeeld

Mag dat cadeautje uitgepakt worden? 

Van der Kroft raadt mensen aan om zichzelf even te verdiepen, voordat ze voor hun werk naar het buitenland gaan. "Als je jezelf een klein beetje inleest, of bijvoorbeeld een cursus volgt, helpt dat al enorm. Je kan wat woorden leren, uitzoeken wat gebruikelijk is in de omgang, of cadeautjes op prijs worden gesteld of niet."

Het belangrijkste is dat je inspeelt op de situatie. "In Japan pak je een cadeau normaal niet meteen uit. Een Nederlander die daarheen was gegaan wist dat, dus die pakte het niet uit. Maar die Japanners hadden zich in de Nederlandse cultuur verdiept, dus die vonden het weer raar dat het niet uitgepakt werd." Daarom adviseert Van der Kroft om goed te kijken naar reacties en ook simpelweg te vragen wat er van je verwacht wordt.

Eten tijdens het spreken? 

Ripmeester vult dat advies aan. "Ik moest spreken in Spanje en kreeg de vraag of ik wilde dat er gegeten werd terwijl ik voor de zaal stond. Ik vroeg: wat willen jullie het liefst? Toen bleek al snel dat ze dat eigenlijk heel onbeleefd vinden en liever niet deden." 

"Toen hebben we achteraf tapas gegeten en gekletst, dat werkte een stuk beter. Maar de meeste Nederlanders hebben die vraag niet of hun netvlies, die zijn te weinig bezig met wat de ander wil of verwacht", denkt Ripmeester. "Soms hebben we gewoon beton voor onze kop."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van