Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Money Talks

Desastreus ondernemen met Frank Krake

24 september 2016 13:13 Aangepast: 26 september 2016 11:16

Een faillissement is niet altijd het gevolg van slecht ondernemen. Domme pech speelt bijvoorbeeld ook een rol. Levend voorbeeld daarvan is Frank Krake, beter bekend als de ‘rampenondernemer.’ Hoe kom je aan zo’n naam? Of liever: hoe kom je er vanaf? Het verhaal van Frank Krake.

Het is 2000 wanneer Frank Krake aantreedt als directeur bij tuinmeubelfabrikant Unimeta in Enschede. 2000, Enschede. Inderdaad, we hebben het over de vuurwerkramp bij SE Fireworks op 13 mei. En vervelend genoeg voor Krake ligt de opslagloods van Unimeta vrijwel naast SE Fireworks. De hele voorraad is in een klap weg, voor 6 miljoen euro aan tuinmeubelen gaat in rook op en Unimeta kan geen klant meer beleveren. Weliswaar is Unimeta verzekerd, het kost het bedrijf klanten en omzet.

Een ongeluk komt nooit alleen

De tweede ramp volgt een jaar later wanneer Krake met een orderblok naar een tuinmeubelenbeurs in Chicago vliegt. Het is 11 september, terroristen plegen aanslagen in de VS en het Amerikaanse luchtruim gaat op slot. Het vliegtuig van Krake moet uitwijken naar Canada waar hij gedwongen 5 nachten doorbrengt. Niks beurs, niks orders binnenslepen.

Ramp nummer drie dient zich een jaar later aan wanneer Krake in China is om de uitbesteding van Unimeta’s productie handen en voeten te geven. In Guangzou, het epicentrum van de SARS-epidemie. Krake keert terug naar Enschede, offshoring naar China is niet meer aan de orde, de dure productie blijft in Enschede. Unimeta wankelt.

Ook het laatste zetje komt uit China wanneer een Chinese leverancier failliet gaat. De productie loopt een vertraging van 2 maanden op, te lang voor de afnemers die in groten getale Unimeta de rug toekeren. Het is het derde verliesjaar op rij, na 37 jaar houdt de tuinmeubelfabrikant op te bestaan. 

Uiteindelijk bankroet

Net als zijn werknemers wordt ook Krake hard geraakt. Hij is voor een derde eigenaar van Unimeta en heeft zich in de schulden gestoken om zich in te kopen. Ternauwernood weet hij een persoonlijk faillissement te voorkomen. Omdat hij zo goed meewerkte met de bank, zegt Krake daar later over.

Als dga krijgt Krake geen uitkering, even op de bank uitblazen is er dus niet bij voor Krake. En dat is maar goed ook – in beweging blijven lijkt Krake het beste. Achteraf gezien is dat goed geweest, denkt Krake: "Het momentum was daar. Ik ben toen een kopstaartbedrijf begonnen. Weer tuinmeubelen, maar ditmaal met productie uitbesteed, en de sales, marketing, engineering en ontwikkeling in Nederland."

Faillissement betekent stigma

Wat Krake opgevallen is bij zijn faillissement? "Je krijgt toch een stigma. Leveranciers zijn voorzichtiger, klanten vragen of je over een jaartje nog eens wil terugkomen en banken hebben je niet nodig. Alsof iedereen die failliet gaat een fraudeur is." Wat dat betreft vindt Krake de situatie in de VS gezonder: "Dat is een andere mentaliteit: je bent failliet gegaan, en daar heb je van geleerd. Daar kunnen we in Nederland nog van leren. In de VS wordt ondernemerschap gestimuleerd. En bij ondernemerschap hoort het maken van fouten."

Krake begon opnieuw en zette tuinmeubelenbedrijf Bukatchi op dat hij in 2012 verkocht. Krake schreef een boek over zijn loopbaan als rampenondernemer en geeft tegenwoordig lezingen over zijn ervaringen met faillissementen. "Ik probeer ondernemers te behoeden voor dezelfde sores."

Gepokt en gemazeld

Lessons learned, Frank? "Zorg dat je flexibel bent in je bedrijfsinrichting. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld twee banken hebt en meerdere leveranciers. Je moet altijd een andere kant op kunnen, wees niet afhankelijk. En denk na over plan B, blijf over de horizon kijken, blijf uit die tunnel."

Beste beslissing ooit? "Toen het bergafwaarts ging heb ik een insolventieadvocaat in de arm genomen. Die weet met welke problemen je te maken krijgt en kan je behoeden voor bestuurdersaansprakelijkheid. Zo iemand heeft ook een netwerk en kent de mogelijkheden."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore