Carrière

FNV wil hoger loon voor vakmensen

28 april 2016 18:21 Aangepast: 31 juli 2017 15:30

Vakbond FNV wil dat de mensen die het echte werk doen eindelijk ook mee gaan profiteren van het einde van de crisis.

"De onderbetaling van werknemers en zzp'ers moet stoppen", vindt vicevoorzitter Gijs van Dijk. De Nederlandsche Bank (DNB) steunt  de vakbond met berekeningen dat werkgevers en opdrachtgevers veel meer ruimte hebben om de lonen van werknemers en de tarieven voor zelfstandigen te verhogen.

"Voor grote bedrijven en vermogenden is de crisis allang voorbij'', aldus Van Dijk. Het is volgens hem nu tijd dat ook de mensen die het werk doen, meeprofiteren en hogere beloning krijgen. De bal ligt ook bij de overheid, benadrukte hij. ,,Het is nu veel te makkelijk voor werkgevers om een slaatje te slaan uit de fiscale voordelen van zzp'ers.''

Internationale bedrijven kunnen meer betalen
De vakbondsman reageert op onderzoek van DNB, waaruit blijkt dat de lonen van Nederlandse werknemers afgelopen jaren relatief weinig omhoog zijn gegaan, terwijl de winsten van bedrijven sterk opliepen. De centrale bank heeft voor de studie op een iets andere manier gekeken naar de verschillen in beloning tussen mensen in loondienst en die van zelfstandigen. In reguliere berekeningen is het loon van zelfstandigen de afgelopen jaren overschat, schrijft DNB. De onderzoekers concluderen op basis daarvan dat de algehele verhouding tussen winst en loonstijging de laatste paar jaar eigenlijk onder het zogenoemde langjarig gemiddelde ligt.

Het is niet de eerste keer dat de centrale bank aanstuurt op een betere betaling van werkenden. DNB-president Klaas Knot zei onlangs al dat hij ruimte zag voor hogere lonen. "Vooral de grote internationale bedrijven hebben een goede concurrentiepositie en de economie trekt aan. Na jaren is er daarom weer ruimte voor koopkrachtverbetering'', aldus Knot eerder deze maand.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is de stellingname van DNB hoogst onverstandig en zou de toezichthouder zich moeten onthouden van dit soort uitspraken. Ook zou de DNB-analyse in strijd zijn met een eerdere studie van het Centraal Planbureau. "Extra loonstijging betekent vooral banenverlies en verlies aan concurrentiekracht", aldus VNO-NCW in een reactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore