Money Talks

Lang leve de excentrieke verzamelaar

03 oktober 2016 14:29 Aangepast: 30 juli 2017 05:30

Over een kunstwerk valt meestal veel te vertellen. Maar vaak minstens zo interessant is de verzamelaar achter een werk. Wat zijn dat voor mensen die hun hele vermogen omzetten in beschilderde doeken, litho’s en tekeningen? Verzamelen, soms word je gegrepen. Een kleine greep uit bekende en minder bekende verzamelaars.

Gegrepen worden. Het overkwam het echtpaar De Heus uit Barneveld. Henk de Heus en Victoria de Heus-Zomer hebben aanvankelijk helemaal niets met moderne kunst. Veevoeder is hun business, het echtpaar runt een mengvoederbedrijf in Barneveld. In 1989 bezoeken Henk en Victoria het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam en worden daar, naar eigen zeggen, gegrepen door “een wit vel van drie meter breed en twee meter hoog met daarop een dikke vette vis.”

Thumbnail

Henk de Heus en Victoria de Heus-Zomer

Nog geen half jaar later heeft het echtpaar de villa volhangen en staan met moderne kunst. Het aankoopcriterium? Vind ik het mooi, ja/nee. Dat de verzameling zich daardoor ‘alle kanten op schiet’ wekt geen verbazing. Hoogste tijd voor wat sturing door een professionele kunstadviseur. Wat resulteert in een gericht aankoopbeleid en in wat volgens kenners een van de mooiste moderne kunstverzamelingen van Nederland is.   

Vreemde Vogels

Dat je geen diepe zakken hoeft te hebben om toch een verzameling van wereldformaat op te bouwen bewijst de inmiddels overleden Amerikaanse postbezorger en amateurschilder Herbert Vogel. Herbert en zijn vrouw Dorothy begonnen in de jaren 60 met het verzamelen van minimalistische en conceptuele kunst.

Zo kocht het echtpaar werk van destijds onbekende en beginnende kunstenaars zoals popartkunstenaar Roy Liechtenstein en de Franse inpakkunstenaar Christo. Maar ook minder onbekende namen als Renoir en Monet kocht het stel aan. Uiteindelijk hadden de Vogels een collectie bij elkaar verzameld van om en nabij de 5000 kunstwerken. Dicht opeen gepropt in hun kleine New Yorkse appartement waar de kunstminnende beau monde graag over de vloer kwam.

Nog beter: je eigen museum

Ze had weliswaar 1000 kunstwerken minder dan de Vogels, maar wel 20 kamers om ze in uit te stallen. Wilhelmina Gerarda Elias-Vaes (1908 – 2002) geldt als één van de grootste particuliere kunstverzamelaars die Nederland ooit gekend heeft. Van Egyptische mummies en harnassen tot een 18de-eeuwe Franse postkoets, een 15de-eeuws paardenharnas en een portret van zeeheld Michiel de Ruyter – waar haar echtgenoot, jonkheer Adrien Elias van afstamt.

De verzameling van Elias-Vaes, die meer dan 3000 jaar kunstgeschiedenis besloeg, was tot haar dood te bezichtigen in haar huis, het inmiddels opgeheven Kralings Museum. Meer succes met het eigen museum waren Helene Kröller-Müller net het gelijknamige museum op de Veluwe en Joop van Caldenborgh die onlangs Willem Pijbes als vertrekkend directeur van Museum Voorlinden mocht uitzwaaien. Minder succesvol met het eigen museum: Dirk Scheringa met z’n Scheringa Museum voor Realisme.


Thumbnail

Man on an bench van Duane Hanson uit de collectie van Scheringa

Beduidend minder museaal, maar ook de vermeldenswaardig was de verzameling van schrijver, beroepsfantast en tv-maker Boudewijn Büch - precies, broertje van Menno, de exploitant van 06-sekslijnen. Büch verzamelde eigenlijk alles: van Napoleons brieven, zeldzame boeken en het overlijdensbericht van Goethe tot het dijbeenbotje van een Dodo. Na zijn overlijden in 2002 werd de verzameling door Sotheby`s geveild – in de veilingcatalogus besloeg de verzameling maar liefst 11 pagina’s waarvan een groot deel pop-art van Andy Warhol. 

Thumbnail

Schrijver Joost Zwagerman biedt bij Sotheby's op een Warhol uit Büchs nalatenschap 

Geen kunst ten slotte, maar wel extreem was de bijzondere verzameling unica van dr. John K. Lattimer, vermogend hoogleraar urologie uit New Jersey. Lattimers collectie bevatte onder andere het badpak van Marilyn Monroe, de bekleding van de open Amerikaan waarin John F. Kennedy in 1963 aan zijn einde kwam, de met bloed bevlekte kraag van de vermoorde president Abraham Lincoln, de ampul waarin het gif zat waarmee topnazi Hermann Goering zich van het leven beroofde, de nacht voordat hij opgehangen zou worden. Absoluut topstuk is, echt, ongelogen, de geprepareerde penis van Napoleon. Dat is nog eens wat anders dan een paar brieven. Of een schilderij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van