Ga naar de inhoud
Carrière

Dijsselbloem: er zullen meer massaontslagen volgen bij banken

Komende tijd zullen er nog wel wat meer massaontslagen volgen bij banken, zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op RTL Z.

Gisteren werd bekend dat er 7000 banen bij ING in Nederland en België zullen verdwijnen. De reden: digitalisering

De bank met de oranje leeuw als logo zal daarom niet de enige zijn die komende tijd banen schrapt. "Ik denk dat dit proces van reorganisatie, de omvorming van een heel ander type bankensector, doorgaat", zegt hij.

'Mensen zullen in andere sectoren terecht komen'

Door deze veranderende markt, is de verwachting dat bankiers na ontslag moeilijk aan de slag komen. "In de bankensector is natuurlijk op dit moment een krimp. Mensen zullen veelal in andere sectoren terecht moeten kunnen", zegt de minister.

Afgelopen jaren sneden vele banken al in de werkgelegenheid. Eerst was de oorzaak de crisis, later de veranderende bedrijfsvoering door het digitale tijdperk. Rabobank kondigde eind vorig jaar het ontslag aan van zo’n 9000 werknemers. ABN Amro laat tot en met 2020 maximaal 1375 banen verdwijnen. Ook andere banken wereldwijd nemen afscheid van boventallig personeel.

Of ABN Amro, deels in handen van de staat, nog verder moet bezuinigen, wil Dijsselbloem niets zeggen. Dat is een zaak van het bestuur van de bank, zegt hij.