Carrière

De wereld staat 152.000 miljard dollar in de min

05 oktober 2016 19:02 Aangepast: 05 oktober 2016 20:16

De wereld staat 152.000 miljard dollar in de min, zegt het Internationaal Monetair Fonds. Nog nooit eerder hadden we samen zoveel schulden. Het bedrag is bijna net zoveel als de totale omvang van de jaarlijkse wereldwijde economie.

Twee derde van het bedrag wordt veroorzaakt door schulden van bedrijven en huishoudens, de rest is publieke schuld. Vooral in opkomende landen als China, Thailand, Turkije en Brazilië staan er veel rode cijfers op de balans.

Op zich is dat niet zo'n probleem, want als ondernemers willen groeien, zullen ze moeten investeren. Het gevaar zit hem vooral in de rode bedragen die amper nog af te lossen zijn. Dat kan gebeuren omdat bedrijven bijvoorbeeld niet genoeg winst meer maken of personen niet genoeg geld verdienen. In de opkomende landen gaat dat qua bedrijfsschuld om 11 procent van de ondernemingen. Vooral bedrijven in de olie- en gassector hebben het moeilijk, aldus het IMF.

'Overheden moeten in actie komen'

Het fonds wil daarom dat beleidsmakers zich veel meer inspannen om te helpen met het terugdringen van die financiële verplichtingen. Zo zouden ze schuldsaneringsprogramma's voor private partijen en hulp voor de herstructurering van de financiële sector kunnen opzetten. 

De schulden nemen zo hard toe, dat het IMF zich genoodzaakt voelt om aan de noodrem te trekken, schrijft het in de conclusie. Als er een nieuwe financiële crisis uit zou breken, dan wordt de economie extra hard geraakt. Daarnaast zijn te hoge schulden gevaarlijk omdat ze uiteindelijk de economie kunnen remmen. Debiteuren gaan gebukt onder de terugbetalingen en investeren daarom minder in hun bedrijf, of kopen minder producten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore