Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Golfkarretjes zijn in Hongkong duurder dan een Tesla

17 april 2018 15:01 Aangepast: 03 mei 2018 01:22
Golfkarretjes voor een appartementencomplex in Discovery Bay. Beeld © Bloomberg

Vergeet Ferrari, vergeet Tesla. De rijken van Hongkong hebben een nieuw speeltje gevonden om in te investeren: golfkarretjes.

Op het eerste gezicht zijn ze weinig glamoureus, functie boven vorm, zeg maar. De karretjes dienen om ietwat luie of oudere golfers van de ene naar de andere hole te rijden en daarvoor voldoen ze prima.

Maar in de wijk Discovery Bay in Hongkong zijn ze veranderd in een waar statussymbool. De karretjes wisselen er voor een dikke 200.000 euro van eigenaar, schrijft Bloomberg

Verboden voor auto's

Ter vergelijking: voor ietsje meer heb je ook het instapmodelletje van een Ferrari Portofino, een van de nieuwste Ferrari-modellen. In Nederland kun je een golfkarretje krijgen vanaf zo'n 3000 euro.

Discovery Bay is een van Hongkongs meest luxueuze wijken. De buurt is vooral populair bij expats, vanwege de stranden, parken, de korte afstand tot het vliegveld en de nabijheid van Disneyland. Huizen zijn er, net als in de rest van Hongkong, schreeuwend duur. Voor een appartementje betaal je gemiddeld 1500 euro per vierkante meter.

Maar er is ook een nadeel aan de buurt: privé-auto's zijn verboden in Discovery Bay. Alleen bestelbusjes van bedrijven worden onder zeer specifieke omstandigheden toegelaten. Verder zijn bewoners aangewezen op taxi's, shuttlebussen of de fiets.

Vergunning voor een golfkarretje

Bewoners kunnen wél een vergunning vragen voor een golfkarretje, maar de stad heeft besloten het aantal niet meer dan 500 vergunningen uit te geven. Op een inwoneraantal van bijna 13.000 betekent dat: wie een wagentje met vergunning heeft, heeft goud in handen.

In een paar jaar tijd zijn de karretjes behalve een vervoersmiddel ook een gewilde investering geworden: kocht je er zo'n tien jaar terug nog eentje voor 60.000 euro, inmiddels liggen de prijzen al boven de 200.000 euro. Wie zijn karretje niet wil verkopen, kan hem altijd nog verhuren als hij hem zelf niet gebruikt. 

Van vastgoed naar golf

De vastgoedprijzen in Hongkong behoren al jaren tot de hoogste in de hele wereld. Je betaalt er gemiddeld 39.100 euro per vierkante meter. De stad probeert daar met alle macht iets aan te doen, maar vooralsnog hebben de maatregelen weinig effect. 

Zo voerde de stad onlangs een extra belasting in op het kopen van woonhuizen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de rijken van de stad hun geld willen investeren in andere dingen. Parkeerplaatsen gaan inmiddels voor absurde bedragen van de hand en ook dat drijft de prijzen van golfkarretjes flink op.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van