Ga naar de inhoud
Personal finance

Consumentenbond: refurbished iPhone vaak slechte deal

Beeld © Getty

Een refurbished iPhone, een opgeknapt tweedehands model, lijkt vaak een goede deal, maar is dat lang niet altijd. Er blijkt veel mis met de oude toestellen. "Je koopt in principe gewoon andermans ellende."

"'Refurbished' is eigenlijk gewoon een flashy term om aan te geven dat het om een tweedehands product gaat dat al lange tijd gebruikt is", vertelt Tim Wijkman, device analyst bij Telecompaper. "En zoals met alle tweedehands producten geldt ook hier dat je nooit zeker weet wat je koopt. Je moet echt geluk hebben."

Voordelen wegen niet altijd op tegen nadelen

Een refurbished iPhone heeft voordelen. Apple ondersteunt hun toestellen nog tot vier jaar na uitgave. Zo'n opgeknapt tweedehandsje is vaak goedkoper dan een nieuwe telefoon én is duurzamer.

Maar, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, de voordelen wegen niet altijd op tegen de nadelen.

Groot verschil in kwaliteit 

De Consumentenbond testte achttien refurbished iPhone 6s-modellen bij negen verschillende aanbieders. De kwaliteit verschilde behoorlijk. Zo hadden sommige telefoons duidelijk gebruikssporen, zat het scherm soms los of waren ze vuil. Ook ontbraken vaak originele accessoires, zoals een oplader.

"Je koopt in principe gewoon andermans ellende", zegt Wijkman daarover. "Er zijn wel uitzonderingen, maar het blijft gokken wat je krijgt."

Geen nieuwe batterij

Het voornaamste probleem bleek de batterij. Maar drie oude iPhones waren voorzien van een nieuwe batterij. Daar ligt volgens Wijkman precies de crux. "Als die telefoon nou nog letterlijk van een oud omaatje geweest is die hem maar twee keer per week oplaadde is de telefoon nog niet zo versleten", zegt hij droogjes. 

"Maar dat is meestal niet zo. En juist die accu is het grote probleem van de iPhone," vervolgt hij. "Als die versleten is heeft dat echt grote invloed op de prestatie van je toestel."

Niet veel goedkoper

Gemiddeld waren de refurbished toestellen maar zo'n 72 euro goedkoper dan een nieuwe iPhone 6s, een verschil van 17 procent. De hoge kortingen waarmee vaak wordt geadverteerd zijn gebaseerd op de originele adviesprijs, schrijft de Consumentenbond. In werkelijkheid ligt de nieuwprijs van een iPhone 6s inmiddels een flink stuk lager, op 499 euro.

Maar zes van de achttien geteste toestellen beschouwde de Consumentenbond uiteindelijk als een 'goede deal'. Bij die toestellen ligt de prijs minstens 60 euro onder de nieuwprijs en is de kwaliteit goed voor minimaal vier van de vijf sterren. 

Mocht je nou toch een refurbished iPhone willen kopen, let dan op de volgende dingen:

1. De prijs. Een tweedehands toestel kopen blijft een gok, legt Tim Wijkman van Telecompaper uit. Maar als de prijs nou echt scherp is, vanaf 40 procent lager dan de huidige nieuwprijs, is het die gok vaak wel waard.

2. De garantie. De Consumentenbond raadt aan een product te kopen met een zo lang mogelijke garantietijd, ook op de accu. Mocht de kwaliteit ondermaats zijn, kun je je daarop beroepen.

3. De conditie. Vaak geeft een webwinkel de conditie van de refurbished toestellen aan met sterren. Onderzoek wat die sterren precies inhouden. De kwaliteit die webwinkels bieden verschilt nogal, zegt Wijkman.

4. Bedenktijd. Je hebt wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd als je iets aanschaft in een webwinkel, schrijft de Consumentenbond. Mocht de kwaliteit van het toestel je tegenvallen, kun je het gewoon terugsturen en je geld terugvragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van