Ga naar de inhoud
Personal finance

Ondanks 'koudwatervrees': pinbus uitkomst voor goede doelen

Gina Hindriks met de collectebus met pinapparaat. Beeld © Omroep Zeeland

Het smoesje 'ik heb geen cash' in huis gaat niet meer op met de collectebussen die zijn uitgerust met een pinapparaat. En dat is te merken: kunnen mensen alleen cash geven, dan is de gemiddelde donatie 1,50 euro, als er ook gepind kan worden is dat ruim het dubbele: 3,75 euro.

Sinds september worden in totaal 500 collectebussen gebruikt waarbij ook met een pinpas betaald kan worden. Bij deze bussen was de gemiddelde opbrengst 141,50 euro, bij een 'normale' 65 euro, blijkt uit onderzoek van de Stichting Collecteplan.

Deze stichting is betrokken bij de collectieve huur van de 500 pinbussen door 24 goede doelen. Van de 141,50 euro is overigens 108 euro contant gedoneerd: gemiddeld is zo'n driekwart van al het gedoneerde geld nog steeds cash, blijkt uit het onderzoek.

Hoe het komt dat bij de bussen waar je kunt pinnen ook meer cash gedoneerd wordt, kon een woordvoerder niet direct uitleggen.

Kosten delen

De collectebussen worden gehuurd van het bedrijf Easycollect Services, een goed doel betaalt 8.750 euro om alle bussen voor een week te huren. Daarnaast moet het goede doel 5 cent per pintransactie betalen.

Omdat de collectebussen door meerdere goede doelen worden gebruikt, scheelt dat in de kosten, vertelt Peter Schoof, de voorzitter van Stichting Collecteplan. De goede doelen hebben onderling afgesproken wanneer ze collecteren, om te voorkomen dat meerdere goede doelen tegelijkertijd collecteren.

Tevreden

Bij de Hersenstichting zijn ze blij met de collectebussen. "In z'n algemeenheid, iedereen is wel tevreden, sommigen zijn wat huiverig of het wel veilig is", vertelt Sandra Oosterveen, verantwoordelijk voor het collecteren bij het goede doel.

"Mensen zijn verrast en enthousiast en vinden het een goede ontwikkeling", beaamt Gina Hindriks, collectant voor de Hersenstichting in Middelburg. Dat mensen meer geven als ze pinnen, is volgens haar wel logisch: "Een briefje van 5 geven is toch anders dan een 5 intoetsen op het pinapparaat."

Koudwatervrees

Toch bespeurt ook zij wel wat 'koudwatervrees': "Dan kwamen mensen toch met cash, 'want we hebben dat potje toch bij de hand'", vertelt Hindriks. Dat gebeurt vooral bij ouderen, is haar ervaring. "Dat lijkt veroorzaakt door onwetendheid of onzekerheid of het wel goed terecht komt", denkt zij.

In een enkel geval levert de mogelijkheid om te pinnen ook gênante situaties op: "Een persoon had niet gezien dat hij ook kon pinnen. Toen hij zei dat hij geen cash had en ik antwoordde dat hij ook kon pinnen, zag ik hem denken 'shit, nu zit ik in de tang'. Toen heb ik hem gevraagd: 'wil je niet?' en dat bleek inderdaad het geval. En dat is ook niet erg, mensen hóeven niet te geven", vertelt Hindriks.

Anoniem

De pinbussen worden overigens nog niet in overal gebruikt, maar in 50 gemeenten. De pinbetalingen zijn beveiligd door CCV, dat onder pinbetalingen in onder meer supermarkten verzorgt. Het goede doel waar aan wordt gedoneerd, krijgt niet de naam, adres en woonplaats te weten van de gulle gever, die dus niet daarna nog gebeld wordt door het goede doel.

Dit is een artikel van