Ga naar de inhoud
Carrière

Topman Heineken verdient 215 keer zoveel als gemiddelde werknemer

Ceo Jean-Francois van Boxmeer van Heineken. Beeld © EPA

Wat ceo Jean-François van Boxmeer van Heineken in een jaar verdient, daar moet de gemiddelde Heineken-werknemer 215 jaar voor werken. De loonkloof bij dit concern is daarmee aanzienlijk groter dan bij andere Nederlandse beursfondsen.

Vanaf dit jaar moeten bedrijven die in Nederland hun statutaire zetel hebben en aan de Nederlands beurs genoteerd zijn aangeven wat de verhouding is tussen het salaris van het bestuur en van de gemiddelde werknemer.

Hiermee wordt beoogd dat er een rem komt op de almaar stijgende beloningen aan de top. "Er moet toch een duidelijk verband zijn tussen wat een ceo verdient en waar het personeel recht op heeft", aldus VEB-voorzitter Paul Koster.  

Bedrijven mogen wel van de regel afwijken, maar dan moeten ze aan hun aandeelhouders en andere belanghebbenden uitleggen waarom ze dat doen.

Werknemers in buitenland verdienen minder

Het salaris waar de gemiddelde werknemer van Heineken tot 31 december voor moet werken, dat heeft de topman op 2 januari om kwart voor vijf uur 's middags al binnengehengeld.

Heineken benadrukt dat het werknemers over de hele wereld heeft. Van de meer dan 80.000 werknemers werken er 4000 in Nederland, en ruim 95 procent erbuiten. De salarissen in Azië, Afrika en Mexico liggen lager dan die in Nederland.

Maar voor de loonkloof telt ook mee dat Van Boxmeer bovenop zijn basissalaris van 1,2 miljoen euro nog 8,8 miljoen verdiende aan onder meer bonussen.

Philips en Randstad

Bij de andere bedrijven die de loonkloof al hebben gemeld liggen de beloningen niet zo extreem uit elkaar. Maar de topmannen van Philips en Randstad krijgen toch meer dan het vijftigvoudige van de gemiddelde werknemer.

De bestuursvoorzitter van SBM Offshore inde vorig jaar 37 keer zoveel als de gemiddelde werknemer en die van ASML 32 keer zoveel.

Kleinere loonkloof bij twee midkappers

Tot nu toe hebben twee midkappers de interne salarisverhoudingen bekend gemaakt. Bij TomTom verdient topman Harold Goddijn het 25-voudige van wat de gemiddelde TomTommer krijgt. Bij Sligro krijgen werknemers 17,5 keer minder.

Dat is net iets meer dan bij Vopak, waar de ceo 17 keer zoveel int als de gemiddelde werknemer.

Regels gelden niet voor Shell

De regels gelden niet voor ondernemingen die hun statutaire zetel niet in Nederland hebben, zoals ArcelorMittal, Altice, Unibail-Rodamco en Galapagos.

Maar ook Shell, verreweg het grootste Nederlandse concern, ontsnapt aan de regels. Het hoofdkantoor van Shell staat weliswaar in Den Haag, maar de statutaire zetel is in Groot-Brittannië.

Unilever en RELX

Unilever en RELX moeten over 2017 nog melding maken van de kloof, maar RELX straks niet meer, omdat het een volledig Brits concern wordt. Verder is het de vraag wat er met Unilever gebeurt.

Als het helemaal Brits wordt, dan hoeft het ook niet meer te zeggen hoe groot de loonkloof is. Mocht Unilever volledig Nederlands worden, dan verandert er niets.

Nederland is nog buitenbeentje

In de Europese Unie is Nederland nu het enige land waar beursfondsen het verschil in beloning tussen de top en de gemiddelde werknemer moeten publiceren. In Groot-Brittannië wil de regering dat ook doen, aldus Rients Abma van Eumedion, een belangenbehartiger van institutionele beleggers. Maar er is volgens hem nog geen concreet wetsvoorstel.

In juni volgend jaar moet overal in de EU een Europese richtlijn worden geïmplementeerd, die bedrijven verplicht te melden hoeveel de top erop vooruit is gegaan en hoeveel de werknemers erop vooruitgingen. Je kunt dan wel zien of de verhouding groter of kleiner wordt, maar hoe groot de kloof is wordt dan niet duidelijk. De eerste publicatie van die gegevens zal in 2021 zijn.