Ga naar de inhoud
Carrière

Nog duizenden tachtigers werken: 'Stoppen? Niets is mooier dan dit'

83 jaar en aan stoppen met orchideeënkweker Wubben niet denken. Beeld © Hans de Bruijn

Waar de één niet kan wachten tot zijn pensioen, werkt de ander het liefst door. In Nederland zijn bijna 3000 80-plussers die nog betaald werken en ruim 11.000 75-plussers. Eén van hen is orchideeënkweker Koos Wubben, 83 jaar jong. "Ik heb het geprobeerd, afbouwen, maar daar kwam niets van terecht."

Wubben heeft één van de grootste orchideeëncollecties van Europa en runt de kwekerij met zijn vrouw. Hij levert vooral aan particulieren die langskomen in Hollandsche Rading, maar exporteert ook naar groothandelaren in heel Europa. Zijn specialisatie is bijzondere (wilde) orchideeën.

Hij doet dit werk al 60 jaar. Het bracht hem naar jungles wereldwijd, waar hij op zoek ging naar nieuwe soorten. "Het is echt een uit de hand gelopen hobby." De kwekerij telt inmiddels 4000 soorten van de naar schatting 40.000.

Elke dag 'vakantie'

Maandag wordt Wubben 84 jaar, maar van stoppen wil hij niets weten. "Dit is zulk mooi werk. Bovendien voelt het nog altijd elke dag een beetje als vakantie, omdat ik mag doen wat ik het leukste vind." Niets maakt hem blijer dan mensen een mooie bloem verkopen en het verhaal achter de bloem te vertellen.  

Wubben is niet de enige die liever aan het werk blijft. Op verzoek van RTL Nieuws berekende het CBS hoeveel 75 en 80-plussers nog aan het werk zijn. Het gaat om werknemers in loondienst, uitzend- en oproepkrachten en directeur-grootaandeelhouders. Zzp'ers en eigenaren van eenmanszaken zijn dus niet meegerekend. 

Miniatuurvoorbeeld

​Hieruit blijkt dat in Nederland nog 2720 80-plussers telt die betaald werk doen. Zo'n duizend meer dan 10 jaar geleden. Zij werken vooral in de handel (540) en financiële dienstverlening (490). Andere bedrijfstakken waarin deze groep ouderen goed vertegenwoordigd is, zijn de industrie (240), zakelijke dienstverlening (140) en vervoer en opslag (170).  

De groep werkenden is verder uitgesplitst naar mannen en vrouwen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat mannen vaker betaald werk doen dan vrouwen. De cijfers laten zien dat in de leeftijdsgroep 66 tot 70 jaar 32.561 vrouwen (van de 411.886) betaald werk doen en 39.548 mannen (van de 404.194).  

Miniatuurvoorbeeld

Kweker Wubben had al 20 jaar met pensioen kunnen zijn. Maar dat was niets voor hem geweest, zegt hij. Hij adviseert mensen die nog werken dan ook vooral om zelf 'lol te maken' in hun werk en 'trots te zijn op weet je presteert'. "Stel je bent monteur en je kan een kapotte auto maken. Dat is toch hartstikke leuk!"

Geen opvolger

Toch is er ook nog een andere reden waarom de 80-plusser niet stopt met werken. Want wat moet er dan gebeuren met zijn orchideeën? "De botanische tuin in Leiden zou een optie zijn, maar die nemen alleen planten uit Azië en Oceanië aan. Ik heb vooral Amerikaanse soorten."

Zijn dochter, die 'een leuke Fransman tegenkwam en daar is gebleven', kweekt ook orchideeën. "Alleen denkt zij ook aan stoppen met werken." Hij maakt zich voorlopig nog niet al te druk om het gebrek aan een opvolger. "Ik word 102 jaar, dus kan voorlopig gewoon blijven werken."

Betrokken bij maatschappij

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, werken tachtigplussers vooral omdat ze er plezier in hebben. "Ze blijven zo actief en betrokken bij de maatschappij."

Hij merkt daarbij op dat 'tachtig toch wel het nieuwe zestig is'. "We worden steeds ouder en gezonder ouder. En dus werken we langer door."