Carrière

Nieuwe cao's en hoger loon: dit moet het jaar van de werknemer worden

11 januari 2018 19:03 Aangepast: 11 januari 2018 22:01
Het cao-overleg voor het streekvervoer mislukte onlangs. Reden om te staken. Beeld © ANP

Het gaat goed met de economie en van alle kanten wordt geroepen dat meer mensen daarvan moeten profiteren. Toch blijven tot nu toe grote loonstijgingen uit.

Vorig jaar stegen de contractlonen gemiddeld maar 1,5 procent, ongeveer zoveel als de inflatie. In 2016 was dat nog gemiddeld 1,8 procent, terwijl de economie met 2,2 procent duidelijk minder snel groeide dan in 2017 (3,3 procent).

Dit jaar moet de grote inhaalslag komen, want voor 2,4 miljoen werkende mensen moet een nieuwe cao worden afgesproken. Daarin staan afspraken over werktijden, pensioen en salaris. De vakbonden verwachten er veel van: FNV zet in op een gemiddelde loonstijging van 3,5 procent

Beoordelingsgesprek beïnvloeden

Aan de onderhandelingen over die cao kun je als werknemer weinig doen – maar wat kun je dan wel? Met deze tips van Martijn Messemaker, hr-directeur bij Raet, beïnvloed je je beoordelingsgesprek:

1. Neem de regie in handen. Het is jouw gesprek waarin jij de doelen kunt aangeven.

2. Bereid je voor, niet alleen op de inhoud, maar ook op de vorm van het gesprek. Zo heeft Messemaker eens acht stellingen, doelen en vragen op kaartjes gezet en die aan zijn leidinggevende gegeven, die vervolgens de volgorde van de kaartjes mocht kiezen. "Het is een spelelement waardoor het ijs gebroken wordt."

3. Als je vaker dan eens behoefte hebt aan bevestiging, vraag dan regelmatig feedback.

4. Maak de lijst met doelen en wensen niet te lang. "Soms is het beter om later in het jaar iets te vragen."

5. Bewaar een salarisonderhandeling voor een ander moment. "Je kunt beter eens in de drie of vijf jaar om een goede verhoging vragen, als je bijvoorbeeld een project afrondt of een nieuwe functie gaat bekleden, dan elke keer een beetje meer vragen."

6. In plaats van een salarisverhoging kun je vragen om een betaalde opleiding of cursus. 

7. En als je dan toch echt die verhoging wilt, snijd het onderwerp dan aan op een logisch moment gedurende het jaar, bijv als je een prestatie hebt neergezet of een andere rol overweegt.

8. Wat je niet moet doen, is munitie verzamelen of in de verdediging schieten: vertrouw op de samenwerking, want beide partijen zijn verantwoordelijk. 

Bouw wordt testcase

Uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat de gemiddelde loonstijging de afgelopen maanden weliswaar is toegenomen, van 1,6 procent in januari 2017 tot 2,1 procent in januari van dit jaar. Maar de 3,5 procent die de vakbond als centrale looneis hebben neergelegd, noemt de vereniging nog 'wat ver weg'.

Een belangrijke testcase lijkt de bouw-cao te worden, die eind maart afloopt. De bouw heeft te maken met personeelstekorten, dus als ergens een loonsprong haalbaar lijkt, dan is het daar. De vakbonden hebben met een looneis van 3,5 procent in elk geval stevig ingezet,

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van