Ga naar de inhoud
Personal finance

Gekte op huizenmarkt stuwt WOZ-waarde verder omhoog

In Amsterdam is de WOZ-waarde naar recordhoogte gestegen. Beeld © Archieffoto ANP

De gemiddelde waarde van woningen in Nederland is voor het tweede jaar op rij verder gestegen. De zogeheten WOZ-waarde steeg met 3,3 procent vergeleken met vorig jaar.

Vooral in en rondom de hoofdstad en in Utrecht steeg de WOZ-waarde fors. In Amsterdam is een huis gemiddeld 290.000 euro waard, dat is 15 procent meer dan vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2016 was de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam 235.000 euro.

Waardering onroerende zaken

De WOZ (waardering onroerende zaken) is van belang voor huizenbezitters, aan de hand daarvan wordt onder meer bepaald hoeveel WOZ-belasting er betaald moet worden

De WOZ-waarde volgt met ongeveer een jaar vertraging de huizenprijs, die al jaren flink in de lift zit. Dat komt omdat de waarde wordt bepaald aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Ook speelt mee dat huurwoningen en niet verkochte huizen worden meegerekend.

Overspannen huizenmarkt

De overgekookte huizenmarkt in de Randstad is ook terug te zien in de gemiddelde WOZ-waarde per provincie. In Noord-Holland steeg die het hardst met bijna 8 procent naar 259.000 euro. In de provincie Groningen ligt de gemiddelde WOZ-waarde met 157.000 het laagst van alle provincies. 

Vorig jaar kwam voor het eerst een eind aan een jarenlange trend van dalende WOZ-waarden, toen steeg die met 1,5 procent ten opzichte van 2015. De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland ligt overigens nog bijna 11 procent onder het topniveau van 242.000 euro uit 2010. 

Kijk hier of de WOZ-waarde in jouw gemeente is gestegen of juist niet: