Carrière

Het roer om: van audiotours maken naar hotelmanagen

29 oktober 2017 09:52 Aangepast: 29 oktober 2017 09:52
Gus Maussen maakte audiotours, maar is nu hotelmanager Beeld © Gus Maussen

Gus Maussen maakte de afgelopen tien jaar audiotours voor tientallen musea. Sinds kort is hij manager van twee nieuw te openen hotels in de Amsterdamse Houthavens. "Je moet altijd blijven dromen."

Nee, hij was zijn werk niet zat, wilde zeker niet vluchten voor zijn bestaan. Want eigenlijk had Gus Maussen (48) het gewoon goed voor elkaar. Als zelfstandige maakte hij audiotours voor veel belangrijke musea in Nederland.

"De Hermitage, het Koninklijk Paleis, het Anne Frank Huis, noem maar op", zegt hij. Maussen produceerde de tours, schreef de scripts en liet ze inspreken door bekende acteurs. Creatief werk in een voor hem geliefde omgeving, die van kunst en cultuur.

Hotels Houthavens

En toch: toen hij van een vriend hoorde over twee nieuwe hotels in de Amsterdamse Houthavens, kon hij de verleiding niet weerstaan. "Ik had in mijn werk alles al gedaan. En vroeg me toen wel af of ik dit nog de komende twintig jaar wilde doen", zegt Maussen.

"Toen dacht ik: werken in zo'n dynamische omgeving van zo'n hotel, twee nieuwe concepten in Nederland neerzetten. Dat is wel iets heel nieuws en anders. Ik ben toen toch voor het nieuwe avontuur gegaan." Dus is Maussen sinds kort manager van twee in aanbouw zijnde hotels in de Amsterdamse Houthavens die binnen enkele maanden open moeten gaan.

Miniatuurvoorbeeld

De lobby van een van de nieuwe hotels van manager Gus Maussen

Grafisch ontwerper

Die instelling om zomaar een nieuw avontuur aan te gaan, past precies bij Maussen. Als pas afgestudeerd industrieel ontwerper belandde hij al gauw bij een grafisch bureau. Hij werkte meteen voor grote bedrijven.

"We maakten de nieuwe huisstijl voor ING, deden opdrachten voor KPN, Heineken, Mona. Het was de tijd van de opkomst van internet. Dus we deden ook veel webdesign, het track en trace-systeem voor Van Gend en Loos. Het ging goed en ik kon na een paar jaar al account director worden. Maar ik deed het niet", zegt Maussen.

In plaats daarvan nam hij ontslag en vertrok voor een half jaar naar zijn broer in Zuid-Afrika. Volgde daar acteerlessen, deed heel andere dingen. "Ik voelde me nog helemaal niet klaar om directeur te worden. Ik was nog geen dertig. Ik wilde me niet vastleggen op die manier."

Audiotours

Na terugkomst in Nederland werd het horeca voor Maussen. Als hobby ging hij daarnaast radiomaken bij de lokale zender AmsterdamFM. Via nog een andere baan, bij de Floriade, kwam hij in contact met de maker van audiotours voor musea.

Zijn interesse was als radiomaker meteen gewekt. "Er was niet meteen plek, maar een paar jaar later kon ik er toch aan de slag. Het was een geweldig bedrijf met een wereldwijd netwerk van acteurs, studio's, musea waar ze voor werkten", vertelt hij. 

"Uiteindelijk ben ik met dit werk voor mezelf begonnen en dat was ook een geweldige tijd met heel veel vrijheid. Maar ook met veel en hard werken, veel achter mijn pc in mijn eentje thuis. Scripts schrijven, vertalingen coördineren, opnames en montages controleren. Altijd bezig met de kleine details."

Contrast

Groter dan met zijn huidige werk kan het contrast niet zijn. Als hotelmanager voor twee nieuwe concepten van Mariott in Nederland, moet Maussen zich vooral bezighouden met de grote lijnen. "Ik heb nu al twaalf man fulltime in dienst, dat worden er nog meer. Begin volgend jaar moeten de hotels open", zegt Maussen.

"Ik werk voor een franchisenemer en heb voortdurend te maken met allerlei partijen als Mariott, de eigenaar van de panden en dus het bedrijf Cycas Hospitality, waar ik voor werk. Ik moet de details nu wel los laten. Ik word ertoe gedwongen."

Studie

De keus om ooit de studie tot industrieel ontwerper te doen, was ingegeven door de breedte van de studie. "Tijdens een informatiedag zei de decaan al: industrieel ontwerpers komen overal terecht. Dat ik me niet al tijdens de studie vast hoefde te leggen, gaf me een vrij gevoel."

Maussen heeft nog steeds veel aan die opleiding. "Projectmatig werken, gestructureerd, interdisciplinair, je krijgt het mee tijdens de studie en tot op de dag van vandaag werk ik zo. En die decaan had gelijk: je komt er overal mee terecht."

Laatste switch?

Dat er zoveel verschillende branches op zijn pad zijn gekomen, is toeval. "Wat ik doe heb ik altijd goed willen doen. Ik werk altijd hard. Nu ook. Ik wil van die twee hotels met 180 kamers een succes maken."

Misschien dat dit wel Maussens laatste grote carrièreswitch is, want ondertussen is hij ook geen 30 meer. "Maar dat het in mijn aard ligt om voor mijn pensioen misschien toch nog een keer weer totaal wat anders te gaan doen, wie zal het zeggen. Misschien toch nog ooit eens iets ontwerpen, een boek schrijven, een film maken. Je moet altijd blijven dromen natuurlijk!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van