Ga naar de inhoud
Personal finance

Vereniging Eigen Huis: vriendjespolitiek bij toewijzing nieuwbouw

Beeld © Archieffoto ANP

Bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen is sprake van vriendjespolitiek, vermoedt de Vereniging Eigen Huis. De toewijzing verloopt soms zo schimmig dat het lijkt of relaties van de aannemer of makelaar worden voorgetrokken.

Er moeten daarom meer duidelijkheid vooraf komen over de toewijzing van nieuwbouwwoningen en toezicht van een notaris als er geloot wordt. Om druk te zetten op de branche, opent de VEH een meldpunt waar kopers hun verhaal over 'schimmige of oneerlijke praktijken' kwijt kunnen.

Want de VEH is er weliswaar stellig van overtuigd dat er sprake is van 'vriendjespolitiek', hoeveel mensen er door gedupeerd zijn, weet de belangenorganisatie niet. "Er is heel veel vraag naar nieuwbouwwoningen, veel meer dan dat er gebouwd worden", legt directeur Hans André de la Porte uit. 

Onduidelijke regels

Geïnteresseerden voor nieuwbouwwoningen kunnen zich vaak inschrijven bij de makelaar of de aannemer als zij een huis willen kopen. Maar wat er daarna gebeurt is soms schimmig, zegt De la Porte.

Bij de VEH komen veel telefoontjes binnen van mensen die zich benadeeld voelen, bijvoorbeeld omdat er niet geloot is of omdat het onduidelijk is op basis van welke criteria er gekozen is wie het huis uiteindelijk mag kopen. Ook melden mensen die het wel lukte om een huis te kopen, dat andere woningen van het project meteen werden doorverkocht. 

Dat kan een teken zijn dat de koper het huis alleen maar heeft gekocht om het met winst door te verkopen. 

Woningmarkt

Het vermoeden van vriendjespolitiek is niet nieuw, al leek die tijdens de crisis op de huizenmarkt wel wat weggeëbd. "Dat was wel logisch, er was veel minder vraag omdat mensen niet zo gretig waren om te verhuizen", zegt De la Porte.

Dat is nu echt omgedraaid: "In Amsterdam is de verkoopprocedure al veranderd, daar kun je niet meer inschrijven maar moet je opbieden tegen elkaar." Daar zijn vooral starters op de woningmarkt de dupe van.

Gemeente kan eisen stellen

In principe mogen bouwers natuurlijk zelf bepalen aan wie zij hun huizen verkopen, maar als een gemeente ook betrokken is bij een nieuwbouwproject door het beschikbaar stellen van de bouwgrond bijvoorbeeld, dan mag die eisen stellen.

De gemeente kan dan bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat het huis minimaal 3 jaar niet verkocht wordt, om speculatie te voorkomen. Een andere voorwaarde kan zijn dat er een bepaald percentage van de woningen aan starters wordt verkocht.