Ga naar de inhoud
Personal finance

ABN Amro: de huizenmarkt is over zijn hoogtepunt heen

In grote steden zoals Utrecht zijn de huizenprijzen hard gestegen de afgelopen jaren. Beeld © Archieffoto ANP

De rente blijft langer laag dan tot nu toe werd aangenomen en dat is goed nieuws voor wie een huis heeft. Maar diegene die op zoek is naar een huis, krijgt het nog moeilijker dan nu, verwacht ABN Amro.

Want de krapte op de woningmarkt neemt alleen maar toe, omdat er steeds minder woningen te koop staan. Dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in de woningmarkt weliswaar nog steeds historisch hoog is, maar dat er een kentering zichtbaar is, meldt de bank in zijn Woningmarktmonitor

Vooral in de regio's waar al weinig woningen te koop staan, zoals de Randstad, zal dit effect hebben. Mede door het gebrek aan woningen zal het aantal verkochte woningen in 2018 voor het eerst sinds vier jaar tijd dalen ten opzichte van het jaar ervoor, verwacht ABN Amro-econoom Philip Bokeloh. 

Minder huizen verkocht in 2018

Mensen die een woning willen kopen zijn aangewezen op randgemeenten van de grote steden, legt hij uit. Maar ook daar wordt het aanbod steeds schaarser. In provincies zoals Limburg en Overijssel bloeit de woningmarkt wel, maar het aantal woningen dat daar verkocht wordt, compenseert niet voor de Randstad, vertelt Bokeloh. "In die regio's profiteert men wel van de lage rente en dat zal nog wel even zo blijven."

Dit jaar worden er 15 procent meer huizen verkocht dan in 2016, volgend jaar verwacht de bank een daling van 5 procent. De prijzen blijven nog wel stijgen, met 5 procent. Dat is wel minder dan de gemiddelde prijsstijging van 7,5 procent dit jaar.

Politieke onduidelijkheid

Omdat het nog niet helemaal duidelijk is wat voor beleid het nieuwe kabinet gaat doorvoeren, houdt Bokeloh nog wel een slag om de arm. "Zolang niet alle plannen van het nieuwe kabinet duidelijk zijn, blijft het afwachten." Het kabinet Rutte III gaat verder snijden in de hypotheekrenteaftrek, maar wil huizenbezitters daar ook voor compenseren. 

De krapte op de huizenmarkt heeft vooral gevolgen voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen, omdat zij vanwege de aangescherpte regels voor het krijgen van een hypotheek minder geld kunnen lenen.

'Rente blijft langer laag'

Voor mensen die al een koophuis hebben, ziet de bank wel een lichtpuntje: de rente blijft langer laag dan in eerste instantie werd aangenomen.

De ECB zal volgens de bank begin 2018 weliswaar beginnen met het afbouwen van het opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand, maar dat zal minder effect hebben op de rente van Nederlandse langlopende staatsleningen dan eerder verwacht. En omdat banken hun rente deels hierop baseren, valt ook de rentestijging voor hypotheken lager uit, verwacht ABN Amro.