Carrière

Millennials met een burn-out: 'Accepteer van jezelf dat je fouten maakt'

03 oktober 2017 19:34 Aangepast: 03 oktober 2017 19:38
Beeld © Getty Images

Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out? Psycholoog Thijs Launspach beantwoordde deze vraag in een college voor de Universiteit van Nederland. De video hiervan wordt volop gedeeld. Zijn tip: "Heb vaker oprechte gesprekken en stel je daarin kwetsbaar op."

Launspach, docent aan de Universiteit van Amsterdam, verdiept zich al tien jaar in het verschijnsel burn-outs onder millennials. Onlangs kwam zijn boek Het Millennial Manifest uit met de boodschap: "Het is tijd om de druk van de ketel te halen. En daarvoor moeten we als generatie anders gaan denken."

De ideale versie van jezelf

Hij ziet hoe velen met name na hun studie worstelen. "Het is een generatie die is opgegroeid met 'de sky is the limit' en dan blijkt de arbeidsmarkt een toch anders te zijn dan verwacht. Daar komen ze er dan achter dat hoe erg je ook je best doet, je het soms voor minder moet doen", zegt hij tegen RTL Z.

Volgens hem denken millennials dat ze 'op ieder moment van de dag de ideale versie van zichzelf moet zijn. "Ze vinden het onverdraaglijk als ze een keer niet aan dat beeld voldoen. Ze denken dat andere het wel goed voor elkaar hebben, via social media dat een vertekend beeld geeft. Bij elkaar een recept voor stress, burn-out en faalangst." 

Hij pleit dan ook voor meer coaching, vanuit de werkgevers. Dit heeft echter niet altijd hun aandacht, zegt Launspach. "Burn-out is geen incident." In de groep 25-35 jaar heeft 16,6 procent van de werknemers burn-out klachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. En dat is onder geen enkele andere leeftijdsgroep zo hoog."

Zelf heeft de psycholoog, geboren in 1988 en dus ook millennial, ook geworsteld met verschijnselen. "Wat echt helpt is vaker oprechte gesprekken voeren. Wees eerlijk, stel je kwetsbaar op. Als iedereen maar dat perfecte plaatje over zichzelf deponeert, dan schieten we daar niets mee op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van