Carrière

Ik heb een baan voor je! Headhunters achtervolgen deze beroepen

14 maart 2016 20:55 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00
Beeld © ANP

Terwijl heel Nederland klaagt over de hoge werkloosheid en het trage herstel van de arbeidsmarkt, neemt bij veel beroepen het aantal mailtjes en telefoontjes over baanaanbiedingen juist toe. Dat blijkt uit onderzoek waar econoom Mathijs Bouman voor Z Today indook.

Gek worden ze ervan: de Linux-engineers, de Java-developers en de SQL-administators. Gek van al die telefoontjes en emails van headhunters. Of ze willen solliciteren op een openstaande vacature bij een andere werkgever? IT’ers worden overstelpt met aanbiedingen. Hoe zit dat met andere beroepsgroepen?

Onderzoek
Onderzoeksbureau Intelligence Groep deed een enquête onder 16.000 werknemers. De hoofdvraag: kreeg u dit jaar zeker 1 aanbieding voor een andere baan? In 2015 kwam daar een behoorlijk goed getal uit: 39 procent van de Nederlanders kreeg minstens één keer een uitnodiging om te solliciteren. Het hoogste percentage in jaren. Met name hoogopgeleiden kregen zeker 1 keer per jaar een verzoekje binnen:

Thumbnail

Veelgevraagde functies
Het aantal mailtjes en telefoontjes verschilt ook sterk per sector. Kijk maar eens naar deze top 8. Met name managers, IT’ers en consultants zwemmen in de baanaanbiedingen.

Thumbnail

Tsunami aan banen
Sommige beroepsgroepen worden zelfs meerdere keren per week benaderd. Je zou bijna kunnen zeggen: gestalkt. IT’ers bijvoorbeeld, maar ook medisch specialisten en economen (helaas voor onze huiseconoom Mathijs Bouman vooral econometristen die veel weten van big data).

Thumbnail

Droeftoeters
En natuurlijk zijn er ook mensen die – helaas – nauwelijks worden benaderd voor een nieuwe baan. Onderaan staan mensen die werken in de zorg, beveiliging en de cultuur-sector. Dit kan te maken met het feit dat er geen 'headhunterscultuur' is binnen die sectoren. Maar dat verklaart niet waarom 39 procent van werknemers in het onderwijs (ook geen headhuntercultuur) wél benaderd is voor een andere baan. Dat zie je overigens ook terug in het aantal vacatures in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat aantal is met 50% gestegen in de eerste 2 maanden van 2016.

Bekijk hier het hele item bij Z Today:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore