De Koninklijke Familie maakt niet langer gebruik van de diensten van belastingadviesbureau Meijburg & Co van KPMG. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen rond het koningshuis.
De beslissing om te breken met KPMG Meijburg & Co is opvallend omdat de fiscale begeleiding van het Koningshuis volgens de krant al tientallen jaren door dit adviesbureau wordt uitgevoerd. De Koninklijke familie wordt omschreven als de meest prestigieuze en daarnaast één van de allerrijkste klanten klanten van KPMG Meijburg.
De reden zou een zakelijke beslissing zijn, die enige tijd geleden al genomen is. KPMG Meijburg & Co kan de breuk niet bevestigen aan RTL Z. Het bedrijf doet geen mededelingen over wie haar klanten zijn. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst doet geen mededelingen omdat het om "een privéaangelegenheid" gaat.
Vermogen is geheim
De gang van zaken rondom de belastingaangifte van de Oranjes is in nevelen gehuld. Het familievermogen van de Koningshuis is één van de best bewaarde geheimen van Den Haag. Schattingen zijn dat het zo'n tien jaar geleden ging om 1,1 miljard dollar, maar dat het vermogen inmiddels mede door de financiële crisis is geslonken tot een bedrag tussen de 800 en 900 miljoen euro.
De familie bezit onder meer onroerend goed (zoals landgoederen), een kunstcollectie en particuliere eigendommen zoals waardevol tafelzilver en rijtuigen waaronder de gouden koets.
Betaalt de koning belasting?
De leden van het Koninklijk Huis genieten enkele specifieke fiscale vrijstellingen. Zo betalen behalve Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters ook Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij van het Rijk ontvangen.
Ook betalen zij in tegenstelling tot reguliere burgers geen erfbelasting, geen invoerbelasting op geschenken en giften en geen belasting op personenauto's en motorrijwielen voor AA-kentekens, de bijzondere kentekens die kunnen worden verstrekt aan leden van het Koninklijk Huis.