Life

EU: bedrijven moeten openbaar maken waar ze belasting betalen

12 april 2016 16:54 Aangepast: 31 juli 2017 20:00
Beeld © ANP

Grote bedrijven moeten duidelijk maken waar ze belasting betalen in Europa en hoeveel. De Europese Commissie heeft daarvoor een voorstel ingediend. De nieuwe regelgeving gaat gelden voor 6500 bedrijven.

Al eerder maakte de Europese Commissie bekend te werken aan het openbaar maken van belastingbetalingen door grote bedrijven. Nu ligt er een concreet voorstel: ondernemingen die in Europa actief zijn en een jaaromzet van meer dan 750 miljoen euro hebben, moeten per EU-land aangeven waar ze winst maken en belasting betalen. Ook moeten ze duidelijk maken hoeveel belasting ze buiten de EU betalen.

In totaal gaat het om zo'n 6500 bedrijven in Europa, waaronder bekende namen als Shell, KPN en Philips maar ook bedrijven als Google en Ikea. Volgens berekeningen van Brussel lopen Europese landen jaarlijks 50 tot 70 miljard euro mis aan belastinginkomsten door ‘creatief boekhouden’ door ondernemingen.

Panama Papers
De Commissie was al langere tijd bezig met het voorstel; het komt niet voort uit de ophef rond de Panama Papers. Volgens commissaris Jonathan Hill (Kapitaalmarkten) draagt het voorstel bij tot 'eerlijkere concurrentie' tussen bedrijven.

Bedrijven in het MKB hoeven geen openheid te geven, om te voorkomen dat zij benadeeld worden en omdat ze volgens Hill geen slim belastingadvies kunnen betalen. "We willen de concurrerende positie van het midden- en kleinbedrijf beschermen."

Eerder werd al een deal gesloten zodat de belastingdiensten van alle landen elkaar informeren over tax rulings, speciale belastingdeals met ondernemingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore