Ga naar de inhoud
Personal finance

ABN, ING en Rabo goed voor minder dan helft hypotheekmarkt

Van alle nieuwe hypotheekleningen die afgelopen jaar werden verstrekt is minder dan 50 procent afkomstig van Rabobank. ABN Amro en ING. Dat is voor het eerst. Pensioenfondsen en verzekeraars rukken op.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau IG&H. Met name bij woningen van tussen de twee en drie ton hebben de drie grote banken concurrentie. Hun marktaandeel daalde daar tot 43 procent. Bij duurdere huizen zijn ze nog goed voor zo'n 60 procent van de hypotheken.

Het marktaandeel van de drie grote banken daalde in 2015 van 55,6 procent tot 48,5 procent. Dat is een flinke daling en het aandeel was de jaren daarvoor ook al afgenomen. In 2012 was het marktaandeel nog zo'n 65 procent.

Alles bij elkaar verstrekten pensioenfondsen en verzekeraars in 2015 meer dan 36 procent van alle hypotheekleningen. Verder hebben kleinere banken nog ruim 7 procent van de markt. Het aandeel van buitenlandse spelers blijft met 3,9 procent nog relatief beperkt.

'Lastig voor grote banken om terrein terug te winnen'
Michiel Elich van IG&H zegt desgevraagd dat hij verwacht dat het aandeel van Rabo, ING en ABN Amro verder zal afnemen. ''Er is iets fundamenteel veranderd. Voor banken hangt Bazel 4 nog boven de markt''. Dat zijn nog strengere regels voor banken.

Aan de andere kant kan de aantrekkingskracht van de hypotheekmarkt voor investeerders en pensioenfondsen ook veranderen, geeft Elich aan. Mocht de lange rente gaan stijgen, dan worden andere beleggingen mogelijk interessanter. Maar het zal voor banken wel lastig zijn om structureel marktaandeel terug te winnen, aldus Elich.

Concurrentie groeit
Vorig jaar bleek al dat de concurrentie op de hypotheekmarkt flink toe nam. Nieuwe spelers op de hypotheekmarkt hadden in korte tijd 10 procent marktaandeel veroverd.

De laatste tijd lenen grote investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars rechtstreeks geld uit via zogenaamde regiepartijen. dat zijn bemiddelaars die tegen lage rente en met lage kosten duizenden hypotheken financieren. Met name Munt hypotheken doet het goed, het was afgelopen jaar de nummer vijf in Nederland. Munt is een initiatief van diverse Nederlandse pensioenfondsen en leent geld uit tegen een lage rente.

'Binnen tien minuten online afgesloten'
​In het najaar kwamen er nog twee andere 'regiepartijen' bij: Bijbouwe en CMIS. Consumenten kunnen via de website bijBouwe.nl binnen tien minuten online een hypotheek afsluiten, belooft Dynamic Credit, het grote Amerikaanse bedrijf achter de dienst.

Het idee is ontstaan omdat de hypotheekmarkt te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden die online te bieden heeft, vertelde Bouwe Kuik, mede-oprichter en CEO eerder tegen RTL Z. IG&H denkt dat het marktaandeel van dit soort spelers fors zal groeien.

'Zware kapitaaleisen grootbanken'
Het is voor de grootbanken lastig om de concurrentiestrijd aan te gaan met  vooral de nieuwe spelers, zegt Michiel Elich, onderzoeker van IG&H op RTL Z. Banken hebben volgens hem te maken met 'vrij zware' kapitaalverplichtingen' en daardoor kunnen ze zeker bij langere rentevastperioden moeilijk concurreren met verzekeraars en pensioenfondsen.

Die kunnen volgens hem makkelijker aan geld komen dat ze vervolgens kunnen uitlenen. Daardoor zijn verzekeraars en pensioenfondsen gewoon goedkoper.

'Er komen nog meer partijen op de markt'
Elich ziet dit jaar meerdere partijen staan te trappelen om op de markt te komen. ''De rente is laag en dus is het voor veel pensioenfondsen en investeerders aantrekkelijk om op de hypotheekmarkt te investeren.'' Hij denkt dat er misschien de komende jaren nog extra regelgeving komt voor banken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van