Zzp

Modelovereenkomsten zzp'ers massaal afgekeurd door fiscus

02 september 2016 16:31 Aangepast: 30 juli 2017 12:00

De Belastingdienst keurt maar weinig modelovereenkomsten van zzp’ers goed. Die zzp’ers kunnen daardoor straks lastiger als zelfstandige aan het werk.

De fiscus kreeg bijna 4500 modelovereenkomsten ter goedkeuring toegestuurd. Maar is aan 45 procent nog niet toegekomen. Van de contracten die wél zijn bekeken, werd ruim 40 procent afgekeurd. Maar 17 procent werd wel direct goedgekeurd. 

Zo blijkt uit cijfers die staatssecretaris Wiebes naar buiten heeft moeten brengen naar aanleiding van een WOB-verzoek.

Modelovereenkomst niet verplicht, wel handig

Een modelovereenkomst is niet verplicht voor zzp'ers, maar zonder zo'n overeenkomst lopen opdrachtgevers het risico dat later wordt geoordeeld dat de zzp'er eigenlijk in dienst was, zodat er sociale premies moeten worden afgedragen. 

Voor de zzp’ers waarvan de modelovereenkomst niet is goedgekeurd geldt dus dat zij volgend jaar moeilijker aan het werk kunnen als zelfstandige. 

Ruim 1 miljoen zzp'ers

Modelovereenkomsten zijn een nieuw begrip voor alle zzp’ers, de zelfstandigen zonder personeel. de overeenkomsten zijn ingevoerd door staatssecretaris Wiebes omdat de laatste jaren het aantal zzp’ers ​is geëxplodeerd.

Er zijn inmiddels een miljoen zzp’ers. De vraag die speelde de afgelopen tijd was of zij wel echt zelfstandigen zijn, of maar schijnzelfstandigen.

Voor veel bedrijven kwam het goed uit om mensen als zzp'er aan het werk te zetten, zonder dat ze werkelijk zelfstandig waren. De politiek wil daar een einde aan maken en dus werd de modelovereenkomst bedacht: als je niet zelfstandig bent, dan moet je bij een bedrijf in dienst treden.

'Te weinig mankracht en te rigide'

Volgens zzp-expert Pierre Spaninks ligt het probleem grotendeels bij de Belastingdienst. ''Ze hebben te weinig werknemers om de stroom aanvragen goed te kunnen afhandelen''. Verder speelt volgens hem mee dat de fiscus heel rigide omgaat met de regels.

De politiek wil van Wiebes weten wat precies de reden is dat er zo weinig model-overeenkomsten worden goedgekeurd. Maar uiteindelijk is het systeem, zo stelt Wiebes, in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat schijnzelfstandigen moeilijker aan de bak kunnen komen, dus dit is grotendeels precies wat Wiebes voor ogen had.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore