De huizenmarkt is on fire. En dat is voor particuliere beleggers steeds vaker reden om een huis te kopen als belegging.
De groep mensen die een huis koopt om het vervolgens te gaan verhuren als belegging, is volgens de NVM de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, tot ongeveer 12.000 mensen. In totaal hebben particuliere beleggers bijna zes procent van het totaal aantal verkochte woningen in handen.
Komt door die lage spaarrente
En dat is ook niet zo gek, want door de lage spaarrente levert een spaarrekening amper nog iets op. Daarom neemt de interesse in een koopwoning als belegging toe. "Beleggers kunnen met het kopen en weer voor een hoge prijs verhuren van woningen een prima rendement maken", aldus Ger Jaarsma van de NVM.
Hij heeft drie tips, voor wie de stap daadwerkelijk wil maken.
Lees ook: Huizen veel te populair, aanbod steeds kleiner
Maar door het toenemend aantal particuliere beleggers, is er wel meer concurrentie voor starters op de huizenmarkt. Jaarsma: "Zij vissen steeds vaker achter het net, omdat er meer partijen op de koopwoningmarkt actief zijn."
NIBC Direct, introduceerde ruim een jaar geleden de Investeringshypotheek, voor mensen die willen investeren in verhuurde of verhuurde woningen. Zij zien het afgelopen half jaar een toename van 30 procent. Zo'n 30 procent van deze beleggers zijn ouders die een pand kopen voor hun kinderen. Maar het overgrote deel - zo'n 70 procent - koopt een huis als belegging voor de commerciële verhuur, zegt Ronald Klapwijk van NIBC Direct.
Veel kosten
Bovendien zitten er ook risico's aan een tweede huis als belegging. Je wil als belegger geen huis kopen waarvan je vervolgens onverwachts het hele dak moet vernieuwen, of waar een huurder een wietkwekerij op zolder begint. En een rendement van 8 of 9 procent klinkt misschien niet verkeerd, maar netto is dat vaak maar de helft. Als particuliere belegger heb je namelijk ook te maken met kosten voor onderhoud, belastingen en verzekeringen.
Bekijk hier hoe de prijzen in jouw buurt zijn gedaald of gestegen.