Ga naar de inhoud
Personal finance

ABN sluit negatieve rente voor spaarders niet meer uit

Banken en grote bedrijven betalen vaak al rente op hun overtollige kasgeld en het is nu ook niet meer uitgesloten dat ook gewone consumenten geld moeten gaan betalen voor hun spaargeld. Dat zegt Gerrit Zalm, de bestuursvoorzitter van ABN Amro.

Zalm waarschuwt vandaag, bij een bijeenkomst voor bankiers, dat mensen hun geld dan thuis gaan bewaren. "Het is mogelijk dat mensen straks moeten gaan betalen om geld op hun bankrekening te zetten", stelde Zalm. Dat gaat gebeuren als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten de rente in de eurozone nog verder te verlagen. De ECB probeert met de lage rente de inflatie weer een beetje aan te jagen.

Zalm waarschuwt voor de maatschappelijke gevolgen van zo´n negatieve spaarrente. De voormalig minister van Financiën vreest "dat mensen dan meer contant geld in huis gaan bewaren, met ook het risico dat het aantal inbraken toeneemt". 

Wat gaat de ECB doen?
Of er daadwerkelijk een negatieve spaarrente komt voor consumenten, daar durfde Zalm nog geen concrete voorspellingen over te doen. De bankbestuurder heeft goede hoop dat de ECB de rente niet verder verlaagt. Zalm heeft al langer kritiek op het rentebeleid van de ECB. Die houdt de rente al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen. Vorige maand ging de rente zelfs naar 0 procent. Banken kunnen gratis lenen bij de ECB.

"Als we in een diepe recessie zouden zitten had ik er nog begrip voor kunnen hebben, maar de Europese economie groeit'', aldus Zalm, die vindt dat de ECB-maatregelen niet meer werken en inmiddels averechtse effecten vertonen. ABN-econoom Ben Steinebach voegt daaraan toe dat als de rente weer gaat stijgen 'dat dan heel pijnlijk kan zijn'.

Een kluisje kost ook geld
Bij de Rabobank houden ze al langer rekening met een negatieve spaarrente. De bank bereidt momenteel z'n ict-systemen voor op het feit dat je moet gaan betalen voor je eigen spaargeld. Vandaag verlaagde de bank de rente op haar internetspaarrekening overigens naar 0,5 procent, het laagste punt ooit. Drie jaar terug werd nog 2,5 procent rente betaald.

Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank, stelde afgelopen week tegenover RTL Z dat hij verwacht dat mensen een klein beetje negatieve rente overigens nog wel zullen accepteren. "Een kluis kost tenslotte ook geld." 

Door de lage rente zijn we massaal op zoek naar een alternatief voor een spaarrekening. De lage rente heeft natuurlijk niet alleen maar nadelen, je kan er ook van profiteren.