Carrière

Zzp'er: 'Opdrachtgevers schieten in de kramp'

11 november 2016 19:42
Beeld © ANP

Ruim één op de tien opdrachtgevers zegt geen enkele opdrachtovereenkomst meer te verlengen met zzp'ers door de invoering van de Wet DBA, blijkt uit onderzoek van HeadFirst. Daardoor lopen zzp'ers werk mis: meer dan één derde zegt opdrachten te zijn verloren door de wet. Eén van die zelfstandigen is Jacqueline Tromp. "Opdrachtgevers schieten in de kramp", vertelt ze.

De communicatiedeskundige werkt al 16 jaar als zelfstandige en merkt grote verschillen sinds de Wet DBA is ingevoerd. 1 april ging de nieuwe wet in en Tromp had tot en met mei een opdracht bij een bedrijf. Die wilde haar echter ineens in de laatste maand alleen maar via een detacheerder uitbetalen. "Ze wilden niet meer via mijn agent bemiddelen", zegt ze.

In de branche waar Tromp actief is, is het gebruikelijk om via agenten te werken. Ook voor haar volgende klus werd ze benaderd door zo'n tussenpersoon. Ze kreeg een ingewikkeld contract opgestuurd, vertelt ze. "Daar klopte niks van. De contractonderhandelingen met de agent waren desastreus. Zo staat erin dat als er een fout wordt gemaakt, ik volledig verantwoordelijk ben. Als iemand kwaad wil, dan kunnen ze dus heel veel in mijn schoenen schuiven."

'Er komt nu een extra laag tussen'

Opdrachtgevers weten niet wat ze aan moeten met de nieuwe wet, zegt ze. "Grote organisaties zoeken elkaar op. Als zelfstandige heb je geen stem. Zo wordt er gezegd dat ze alleen nog maar met agenten werken die detacheren. Die moeten dan vervolgens zelf met de zzp'ers om tafel. Er komt dus een extra laag tussen."

Een probleem, want veel zelfstandigen kiezen er vaak juist bewust voor om niet in dienst te gaan. Wie via een detacheringsbureau werkt, doet dat eigenlijk wel. "Tijdens de crisis vond de overheid het prima als je een eenmanszaak begon. Op die manier drukten ze het werkloosheidscijfer. Toen die groep te groot werd, konden ze hem niet meer controleren en misten ze inkomsten in de begroting", zegt ze. "Maar zeg dat dan. Stel geen rare wetgeving op."

'Wij hebben er nu past van'

De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. "Maar ze zijn vergeten dat zzp'ers geen uniforme groep zijn. Er zijn een hoop zelfstandigen die al jaren hun eigen broek ophouden. Door de onduidelijkheid worden grote organisaties bang en hebben wij er nu last van", zegt ze. 

Tijdens de crisis vond de overheid het prima als je een eenmanszaak begon. Op die manier drukten ze het werkloosheidscijfer. Toen die groep te groot werd, konden ze hem niet meer controleren en misten ze inkomsten in de begroting", zegt ze. "Maar zeg dat dan. Stel geen rare wetgeving op."

Als het aan Tromp ligt, wordt de Wet DBA weer teruggedraaid. "Het was prima zoals het was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore