Ga naar de inhoud
Personal finance

Nieuwe ABN Amro-topman koopt voor een ton aan aandelen

Beeld © ANP

Het is een manier om aan te tonen dat je vertrouwen hebt in je nieuwe job: het kopen van aandelen in het bedrijf waar je aan het roer komt te staan. Toekomstig topman van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, heeft 5000 aandelen van de bank gekocht.

Van Dijkhuizen kocht de aandelen voor 20,30 euro per stuk, waarmee de aankoop neerkomt op een investering van iets meer dan 100.000 euro. Hij had eerder dit jaar al een pakket van 7793 aandelen in de bank gekocht, waarvoor hij destijds 126.826 euro neertelde.

De aankoop is gemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op 17 november, een dag nadat de bank bekendmaakte weer 1500 banen te schrappen, de tweede ontslagronde in drie maanden.

Staat nog steeds meerderheidsaandeelhouder

Van Dijkhuizen, de huidige financiële topman van het bedrijf, volgt volgend jaar Gerrit Zalm op, zo werd eerder deze maand bekend. Over die opvolging was veel ophef: de commissarissen van de bank wilden graag een bankier met internationale ervaring aan het roer, maar minister Dijsselbloem wilde juist een bankier met 'maatschappelijk bewustzijn'.

De Nederlandse staat heeft nog steeds een groot meerderheidsbelang in ABN AMRO.